U Sloveniji snimljen udar tornada! Vetar duvao 107 km/h, nova oluja stigla i u Hrvatsku, "potop" u Bjelovaru (FOTO/VIDEO)

01.08.2023

22:43

0

U mestu Koseze kod Ilirske Bistrice zabeležen je najjači udar vetra od 107 km/h

U Sloveniji snimljen udar tornada! Vetar duvao 107 km/h, nova oluja stigla i u Hrvatsku, "potop" u Bjelovaru  (FOTO/VIDEO)
Tornado pogodio Sloveniju - Copyright Facebook

Slovenački meteorolozi potvrdili su da je večeras u Sloveniji zabeležen udar tornada koji je nad Ilirskom Bistricom izazvao vrtlog sa snažnim, ali malim vrtlozima. Na sreću, pojava je trajala samo nekoliko minuta, ali je ostavila traga. U mestu Koseze kod Ilirske Bistrice zabeležen je najjači udar vetra od 107 km/h.

"Vidi se relativno širok vrtlog unutar kojeg se nalaze i veoma jaki, ali mali vrtlozi prečnika svega nekoliko metara. Na sreću, pojava je trajala samo nekoliko minuta", prenosi Agencija za životnu sredinu.

 

 

Kako su objasnili za 24ur.com , vetar u vrtlogu je verovatno bio još jači, ali istovremeno nije bilo jačih naleta na širem području. 

 

 

Brojne intervencije u poslednjih sat vremena na području Ilirske Bistrice ukazuju na veliku štetu, prenosi Arso, koji je dodao da su tornada izuzetno retka. 

Kako javljaju slovenski mediji, tokom poslepodnevnog nevremena koje je besnilo na području Bleda stablo je palo na turistički vozić koji je saobraćao glavnom ulicom.

 

 

 

 

 

 

U isto vreme, novo nevreme je pogodilo i Hrvatsku, posebno centralni i istočni deo zemlje.

 

 

 

 

Oluja u Bjelovaru

Popodne i uveče, područje Bjelovara je doživelo obilne pljuskove, grmljavinu i olujni vetar, a na nekim mestima je palo oko 30 litara kiše po kvadratnom metru.

U mestu Šmarje pri Jelšaju, koje se nalazi između Celja i granice sa Hrvatskom, grad je padala, dodatno pogoršavajući situaciju.

Vremenske nepogode ovakvog intenziteta zahtevaju oprez i pažljivo praćenje uputstava i obaveštenja meteoroloških službi kako bi se osigurala sigurnost ljudi i imovine.

Da podsetimo, ranije večeras i u Italiji, blizu Jesola, turističkog grada u regiji Veneto, zabeležena je nova superćelija koja je rezultirala tornadom.

Bonus video:

RINA

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike