Otvoreno pismo Gorana Danilovića premijeru Crne Gore Spajiću o rezoluciji o Srebrenici

11.05.2024

15:29

0

Sa Jasenovcem ne podmirujemo nikakve dugove i ne kusuramo se. Sa Jasenovcem nema političke trgovine, poručio je Danilović

Otvoreno pismo Gorana Danilovića premijeru Crne Gore Spajiću o rezoluciji o Srebrenici
Copyright Foto/Ujedinjena Crna Gora

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović obratio se premijeru Crne Gore Milojku Spajiću otvorenim pismom povodom rezolucije o Srebrenici.

Otvoreno pismo prenosimo u celosti:

Uvaženi predsedniče Vlade,

Vi dobro znate da su Vaši sunarodnici Srbi, u svojoj Crnoj Gori skupo platili slobodu, ali i ključno doprineli demokratizaciji društva. Uradili su to uprkos pritiscima i progonu, pretnjama i ucenama kakvih skorije nije bilo u bilo kojoj evropskoj državi. Srbi znaju da su pojedinci iz našeg naroda činili zločine u ratovima devedesetih godina i svesni su da zbog toga ispaštaju svi do danas. Radili su to i pojedinci iz drugih naroda ali te grehove i zločine niko ne ispašta. Srpski narod, dakle, zna i priznaje, ali je nezapamćena i strašna sramota da se po priznanjima gazi isto kao i po grobovima koje su antrspske politike otkopale za političke potrebe. Drže ih otkrivene pred nama i našom decom kako bismo, na kraju, jednom i za svagda, dobrovoljno i sa samoprezirom posvedočili: "jesmo, jesmo - svi smo mi zločinci"! Koliko smo se god razlikovali, na kraju i politički razišli verovao sam da nećete pristati na ultimatume sa strane i da za razliku od Đukanovića, Vas kao mladog čoveka ne mogu da ucene i uplaše pritiskom. Da li ste gospodine premijeru i jednom upitali "naše partnere iz međunarodne zajednice" zašto treba izglasati "rezoluciju o međunarodnom danu genocida u Srebrenici"? Šta su Vam odgovorili kada ste ih pitali; kako će nas to pomiriti? Šta kažu kada ih pitate zašto datum početka građanskog rata na prostoru bivše SFRJ ne proglasimo "međunarodnim danom svih nevinih žrtava u ratovima na tlu Evrope"? Pretpostavljam da ne kažu ništa jer ih Vi ništa i ne pitate! Pretpostavljam da bi bilo dobro da tako i ostane i u budućnosti? Podsetiću Vas, takođe, da ste koliko juče odlučili i da glasate za prijem Kosova* u Savet Evrope. Uradićete to uprkos činjenici da je bivša vlast priznala kosovsku nezavisnost mimo volje građana Crne Gore, odnosno, uz protivljenje 80% stanovništva, kako je prebrojao bivši premijer Marković. Ima li, gospodine Spajiću, između Vas i njih razlike ako na isti način donosite odluke? Šta kažu " naši i vaši evropski partneri" kada ih pitate možemo li mart 2004. da proglasimo Međunarodnim mesecom sećanja na žrtve kosovskog pogroma i pokušaj zatiranja Hrišćanstva na tlu Evrope"? Šta kažu kada ih pitate o etničkom čišćenju Srba sa ondašnjeg Kosova i Metohije, ili o "Oluji"- etničkom čišćenju Srba iz Republike Hrvatske? Pretpostavljam da ne kažu ništa jer ih Vi ne pitate o "nevažnim stvarima"?

 Gospodine Spajiću, podržali smo u parlamentu, bez sujete, sve Vaše predloge koji su bili dobri za Crnu Goru. Podržali smo bez obzira na Vaš arogantan odnos prema našoj Stranci koja je prethodno sama branila pravo i pravdu ne dopuštajući da pobednici iz avgusta 2020. rekonstrukcijama palih Vlada sahrane demokratiju i moralne principe. Ipak, danas sam Vam zahvalan na toj pubertetskoj aroganciji jer ste nam otvorili oči. Zahvalan sam i što vaši ministri progone naše članove, i to, doslovce, sa par pozicija koje su desete u upravljačkom redu. Zahvalan sam i na tome što favorizujete islužene kadrove DPS-a jer se tako sve jasnije vidi. Velika je greška, međutim, ako ste pomislili da će nas to ućutkati ili da će učestale, prljave i nedostojne, profesionalne istrage i prema meni proizvesti strah i moje ćutanje. Gospodine Spajiću; Sve će se ovo ubrzo zvati juče i niko neće zažaliti što je tako. Zapamtiće se, međutim, ovih nekoliko poteza na kojima bi Vam pozavidio i Milo Đukanović. Bilo bi demokratski da vratite mandat građanima i da potom proverimo ko je u pravu. Svi koji kažu da to nije pametno jer postoji opasnost da se DPS vrati zapravo brane sebe? Vi znate da je ta opasnost prošla - DPS se, zapravo, već vratio, i po dubimi i po širini, a to je očigledno deo vašeg plana. Nažalost vraća se i njihova bestidna politika mržnje. Bilo bi jedino pošteno da omogućite nove izbore jer nismo glasali samo za veće penzije i plate, nego i za dostojanstvo koje ni Đukanović nije uspeo da nam uzme. I nemojte se truditi oko Rezolucije o genocidu u Jasenovcu jer nije isto usvojiti jednu u našoj Skupštini, a drugu u Generalnoj Skupštini UN.

Nemojte se truditi jer međunarodni partneti i komšijska Hrvatska Vam to neće dozvoliti. Zašto? Pa zato što "Vaši partneri" s više žara i bez kompromisa brane svoje zločine nego mi svoje žrtve. I nisu to događaji za poređenje - ni u jednoj ravni. Sa Jasenovcem ne podmirujemo nikakve dugove i ne kusuramo se. Sa Jasenovcem nema političke trgovine.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike