Četiri druga slikala se na plaži, nisu ni slutila da će se tog dana boriti za život: Svedoci su jedne od najvećih tragedija u Jugoslaviji

15.04.2024

22:42

0

Zajednička fotografija četvorice prijatelja koji su iz Italije doputovali na ekskurziju u Crnu Goru zabeležena je rano ujutro 15. aprila 1979.

Četiri druga slikala se na plaži, nisu ni slutila da će se tog dana boriti za život: Svedoci su jedne od najvećih tragedija u Jugoslaviji
Copyright Printscreen RTV CG

Na današnji dan, pre 45 godina, Crnu Goru je potresao katastrofalan zemljotres, u kojem je stradala 101 osoba, a veliki deo primorja je razoren.

Snažan potres dobro pamte i sagovornici TVCG, među kojima i tadašnji učenik iz Italije, koji je tog 15. aprila bio na ekskurziji u Crnoj Gori. Pukom srećom su preživeli, a za TVCG oživljavaju sećanja.

Printscreen RTV CG
 

Zajednička fotografija četvorice prijatelja koji su iz Italije doputovali na ekskurziju u Crnu Goru zabeležena je rano ujutro 15. aprila 1979. Nedugo potom, idilično okruženje Sutomora zamenila je strahota zemljotresa.

“Vratili smo se u hotel oko 7.15 i u tom trenutku je počelo strahovito da trese. Krenuli smo da bežimo, pri čemu mi je Baćko pomogao da prođem kroz vrata koja su bila zaglavljena. Trčali smo ka plaži, ka spasu, pošto se ceo hotel ljulljao i uvijao od potresa - kaže direktor Centra za borbu protiv organizovanog kriminala Italije Alfredo Luzi.

A na fotografiji iz Sutomora je i Alfredov školski drug Branislav Baćko Kraljević, koji veruje da su preživeli zahvaljujući spletu srećnih okolnosti.

„Planirano je bilo da mi odsednemo u hotelu 'Agava' u Baru za koji se zna da je pao kao kula od karata, a nismo odseli u njemu jer se pripremao za sezonu i sređivali su ga, i oni nas smeste u hotel 'Nikšić' u Sutomoru“, priseća se producent RTCG Kraljević.

Slike svega što su preživeli i dalje su žive.

Printscreen RTV CG
 

“Trčali smo ka plaži, to je neverovatno bilo kao da ti neko pomera tepih pod nogama. Sećam se kao da je juče bilo, padaju kuće, padaju krovovi, Sozina brdo se odvaljuje, padaju stene, Volujica u dimu, mi nismo znali šta nas je snašlo”, kaže Kraljević.

I u Italiji je nastala panika jer dva dana nisu imali nikakvu informaciju o svojim najbližima, dok su nastavnici s decom nastojali što pre da se izvuku iz pogođenog područja.

“Narednog dana krenuli smo što dalje od zone potresa svojim autobusom, prema Dubrovniku, sa dva profesora koja su nas pratila”, kaže Alfredo Luzi.

“Uključila se policija Italije i stupili su u kontakt s nekim od naših radio-amatera koji je rekao da je video autobus rimskih tablica, odnosno italijanskih, da prolazi kroz Budvu, i onda se u njima javila nada da smo ipak živi”, priseća se Kraljević.

Printscreen RTV CG
 

I nije dugo prošlo do susreta dece s porodicama. Feribotom su prebačeni iz Dubrovnika do Barija gde ih je sačekao i tadašnji predsednik Italije Sandro Pertini, ali i brojne novinarske ekipe. Četrdeset pet godina kasnije emocije su i dalje jake.

“Kao u filmu, svakog detalja se sećam jer to se ureže u sećanje”, kaže Kraljević.

“Posle toliko godina ipak je ovo emotivan trenutak. Bio je to put za pamćenje, kako po dobru tako i po zlu”, kaže Luzi.

Alfredo i Baćko, za razliku od mnogih, imali su sreće. Udar zemljotresa od 7 rihtera nije preživela 101 osoba u Crnoj Gori i 35 u Albaniji. Potres je izazvao katastrofalna razaranja na celom Crnogorskom primorju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike