Novi obrt u slučaju južnokorejskog kralja kriptovaluta? Do Kvon pušten iz zatvora u Spužu, smešten u prihvatilište za strance!

23.03.2024

21:45

0

Izručenje Do Kvona traže SAD i Južna Koreja

Novi obrt u slučaju južnokorejskog kralja kriptovaluta? Do Kvon pušten iz zatvora u Spužu, smešten u prihvatilište za strance!
Do Kvon - Copyright Tanjug/AP Photo/Risto Bozović

Južnokorejski državljanin Do Kvon biće smešten u prihvatilište za strance, saopštio je danas njegov advokat Goran Rodić, nakon što je Južnokorejac jutros napustio zatvor u Spužu.

Rodić je naveo da je današnje postupanje prema njegovom klijentu u Upravi policije nezakonito, dodavši da će se žaliti Upravnom sudu, prenosi RTCG. Prema njegovim rečima, saslušanje Do Kvona u Upravi policije trajalo je pet sati.

- Naš klijent je, po sudskoj odluci, trebalo da postupak ekstradicije čeka i brani se sa slobode jer je sud odredio meru kojom mu se oduzima putna isprava. Međutim, izgleda da je stiglo neko naređenje kao što je stiglo i naređenje za prethodna dva dana za postupanje Vrhovnog državnog tužilaštva i hitno postupanje Vrhovnog suda Crne Gore u ovom predmetu, a podloga je svakako nezakonito postupanje i po tom nezakonitom današnjem rešenju Do kvon će biti smešten u prihvatilište - rekao je Rodić.

Do Kvon je jutros napustio zatvor u Spužu, nakon što mu je istekla zatvorska kazna od četiri meseca zbog falsifikovanja ličnih isprava, posle čega je sproveden do inspektora za strance.

Do Kvon i njegov poslovni partner Čang Jun su uhapšeni 23. marta prošle godine na podgoričkom aerodromu kada su sa lažnim pasošima pokušali da otputuju privatnim avionom za Dubai. Zbog falsifikovanja pasoša u Crnoj Gori, osuđeni su na po četiri meseca zatvora.

Južna Koreja potražuje Do Kvona zbog krivičnih dela nepošteno trgovanje, prevara i kršenje javne ponude. Izručenje Do Kvona tražile su i SAD, odnosno Okružni sud Južnog okruga Njujorka, koji ga tereti za više krivičnih dela, uključujući zaveru u cilju prevare u vezi sa kupovinom i prodajom hartija od vrednosti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike