Neobično morsko stvorenje viđeno kod Istre: Izgleda kao niz povezanih kesa sa belim krugom - pecarošu nije jasno šta je (VIDEO)

11.03.2024

22:06

0

Veslača, neobična riba koja može da naraste i do osam metara dužine, podsetimo, nedavno je pronađena na obali Jadranskog mora u Hrvatskoj

Neobično morsko stvorenje viđeno kod Istre: Izgleda kao niz povezanih kesa sa belim krugom - pecarošu nije jasno šta je (VIDEO)
Ilustracija - Copyright Pixabay

Pecaroš iz Hrvatske snimio je misterioznog morskog stvora kod Umaga!

- Šta bi ovo bilo? Opisao bih ga kao niz povezanih providnih kesa sa belom tačkom koje se lagano kreću po površini blago nošene strujom. Sinoć sam ga video u dva navrata u moru. Radi se o umaškom kraju - objavio je Nikola Špoljar u grupi "Živi svet Jadranskog mora" na Fejsbuku tražeći pomoć u identifikaciji neobičnih stvorenja.

Nije morao dugo da čeka na odgovor. Pero Ugarković sa Instituta za okeanografiju i ribarstvo u Splitu rekao je da je prilično uveren da je reč o velikoj salpi.

 

 

To je vrsta planktonskih plaštaša koja se hrani fitoplanktonom.

Кreće se sa kontrakcijama koje potiskuju vodu iz tela. Najčešće se posmatraju povezani jedni sa drugima u koloniji, a ponekad i kao samostalne jedinke. Kolonija duga oko sedam metara zabeležena je 2013. u Jadranskom moru.

Veslača, neobična riba koja može da naraste i do osam metara dužine, podsetimo, nedavno je pronađena na obali Jadranskog mora u Hrvatskoj, piše Jutarnji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike