Otkinuti prsti, smrskane i spaljene ruke: Radnice otkrile jezive uslove rada u hrvatskoj fabrici - ne smeju bez dozvole ni vodu da popiju!

07.03.2024

19:45

0

Odlazak na bolovanje značio je i otkaz po povratku

Otkinuti prsti, smrskane i spaljene ruke: Radnice otkrile jezive uslove rada u hrvatskoj fabrici - ne smeju bez dozvole ni vodu da popiju!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Smrskana ruka, otkinuti i polomljeni prsti, opekotine - nije scenario horor filma, već realnost žena zaposlenih u petrinjskoj fabrici furnira. Uz stravične slučajeve povreda na radu, pomenuta fabrika šokira i ovim - prema tvrdnjama gradske uprave, radi bez upotrebne dozvole.

Nekolicina žena odlučila je da ispriča u kakvim uslovima rade i sa kojim posledicama.

- Jednoj je slomljen prst i otkinut joj je nokat, drugoj je odsečen jedan prst, trećoj su odrezana dva prsta. Jednoj su bile spaljene ruke. Nikakve zaštite na radu nije bilo, nikakvih lekarskih uverenja. Ničega - rekle su radnice, a prenosi Dnevnik.hr.

Jednoj od radnica smrskana je ruka dok je radila na mašini zvanoj sečka, koja se često zaglavljuje.

- Ako je ona otišla u sečku, ona nije otišla zato što je htela, već zato što ju je neko poslao - kažu radnice i dodaju:

- Poslovođa vam kaže da morate to uraditi jer ceo posao stoji - dodaju.

Tvrde da nisu bile obučene za rad na mašinama niti su dobile adekvatnu radnu opremu. Leti su, kažu, znale da rade i na 39 stepeni, ali po vodu ili do toaleta nisu smele bez dozvole poslovotkinje.

Odlazak na bolovanje značio je i otkaz po povratku, tvrde, stoga je jedna od povređenih radnica, koja je završila u Hitnoj pomoći, naknadno izmenila iskaz o povredi na radu i to nakon što je posetila policija.

- Tražili su joj da promeni iskaz i kaže da je ona taj dan bila kod kuće i da se tamo nešto dogodilo. Na kraju je ipak pristala misleći da će to biti problem kad se vrati jer su svi ostali dobijali otkaze kad bi otišli na bolovanje - pričaju radnice.

Policijska uprava sisačko-moslavačka potvrdila je da su prošle godine policiji prijavljena četiri događaja nesreće na radu u navedenoj fabrcii. O svemu su izvestili Državni inspektorat koji je utvrdio nedostatke u zaštiti na radu te doneo dve upravne mere kojima je, kako kažu, "poslodavcu zabranjeno obavljanje poslova protivno Zakonu o zaštiti na radu i naređeno otklanjanje utvrđenih nedostataka u određenom roku".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Dnevnik.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike