Sramotna diskriminacija u Podgorici: Tužilaštvo odbilo da vodi sudski postupak na srpskom jeziku i ćirilici, iako su optuženi to tražili

05.03.2024

12:52

0

Klikovac i Prenkić su se u Tužilaštvu izjasnili da ne poznaju crnogorski jezik već da poznaju samo srpski, stoga je odbrana tražila da postupak bude vođen na srpskom jeziku i na ćirilici

Sramotna diskriminacija u Podgorici: Tužilaštvo odbilo da vodi sudski postupak na srpskom jeziku i ćirilici, iako su optuženi to tražili
Ilustracija - Copyright Profimedia

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici odbilo je zahtev odbrane osumnjičenih Dušana Klikovca i Vojina Prenkića da sudski postupak protiv njih bude vođen na srpskom jeziku i ćirilici. 

Kako piše podgorički portal Borba, koji je imao uvid u odluku ODT-a. Klikovac i Prenkić su se u Tužilaštvu izjasnili da ne poznaju crnogorski jezik već da poznaju samo srpski, stoga je odbrana tražila da postupak bude vođen na srpskom jeziku i na ćirilici. Međutim, predlog odbrane je nadležni tužilac odbio.

U dokumentima dostavljenim portalu navodi se da je ODT konstatovalo da odbrana zahteva da zapisnici budu kucani na ćiriličnom pismu i da se postupak vodi na srpskom jeziku ali i da je državni tužilac odbio predlog odbrane već da će se voditi na crnogorskom jeziku. U nastavku obrazloženja se navodi da se osumnjičenima omogućava da u postupku upotrebljava srpski jezik koji je u skladu sa čl. 13 Ustava Crne Gore u službenoj upotrebi, a kako je tužiocu poznat taj jezik, nije nužno prevođenje iskaza.

Navodi se i da je predlog da zapisnici budu na ćiriličnom pismu odbijen jer su oba pisma ravnopravna u državnom sistemu Crne Gore. Portal podseća da je u krivičnom postupku službeni jezik crnoogrski, ali stranke, svedoci i druga lica koja učestvuju u postupku imaju pravo da upotrebljavaju svoj jezik ili jezik koji razumeju. Ako se postupak ne vodi na jeziku nekog od tih lica, obezbediće se prevođenje iskaza, isprava i drugog pisanog dokaznog materijala.

Kako su se obojica optuženih izjasnila da ne poznaju crnogorski jezik, nadležni su bili u obavezi da obezbede prevodioca sa crnogorskog na srpski. To, međutim, nisu učinili iz faktički nepoznatih razloga, tvrdi portal. Od sticanja nezavisnosti, navode, Crna Gora je potencirala i retoriku oko posebnosti crnogorskog jezika u odnosu na srpski, stoga nije jasno zašto Osnovno državno tužilaštvo ne želi da obezbedi prevodioca, ukoliko isti to i zatraži. Klikovac i Prenkić su osumnjičeni za napad na službena lica, nadzornike Nacionalnog parka (NP) Skadarsko jezero. Njih dvojica osumnjičeni su da su veslima i ostima napali nadzornike na Skadarskom jezeru Vuka Saičića i Marka Gluščevića, podseća portal. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike