Aktivirala se mina u Bosni: Poginula dva lovca!

01.08.2021

12:21

0

Autor: Nikola A.

Na izrazito zahtevnom strmom terenu obraslom gustom vegetacijom operacija izvlačenja tela nastradalih lovaca iz minskog polja

Aktivirala se mina u Bosni: Poginula dva lovca!
sloboda cacak mine - Copyright 24sedam/Goran Sivački

U mestu Lukići kod Zavidovića jutros su smrtno stradala dva lovca nakon što su u minski obeleženoj površini aktivirali minu PROM-1P (protivpešadijska rasprskavajuća odskočna mina), prenosi Avaz.ba.

U 6.40 sati na lokalitetu kota 551 u Lukićima (širi reon Svinjašnice) na području opštine Zavidovići lovac je aktivirao minu PROM-1P. Deset minuta kasnije dežurni u Operativnom centru FUCZ primio je prijavu nesreće od PU Zavidovići.

Unesrećeni je lociran oko 70 metara u dubini minski rizične površine, a, kako su postojale indicije da je još jedan lovac ušao u minsko polje, pretragom terena, na 30 metara od mesta eksplozije na kome je nađeno prvo telo, uočena je i druga žrtva iste mine, takođe lovac.

Po instrukciji dežurnog tužioca tela su, u prisustvu pripadnika PU Zavidovići, izvučena na sigurno, nakon čega su na lice mesta izašli patolog i tužilac koji rukovodi uviđajem.

Pročitajte još:

Na izrazito zahtevnom strmom terenu obraslom gustom vegetacijom operacija izvlačenja tela nastradalih lovaca iz minskog polja – “Brzi odgovor” trajala je gotovo dva sata.

U izvlačenju unesrećenih su, pored deminera FUCZ, učestvovali policajci PU Zavidovići i osoblje Doma zdravlja Zavidovići.

Lovci su nastradali od mine PROM 1P (protivpešadijska rasprskavajuća odskočna mina) koja je inače najopasnija protivpešadijska mina koja ubija gelerima i snagom ekspolozije u krugu do 30 metara, a nerijetko i na većoj udaljenosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike