Zaplenjeni "rols-rojs", jahta, zlato i milion evra: U 17 zemalja uhapšeno 14 osoba, u Hrvatskoj "pao" bivši ministar

29.02.2024

11:18

0

Kriminalna grupa poresku prevaru izvela preko prodaje pametnih telefona, elektronskih uređaja i zaštitnih maski

Zaplenjeni "rols-rojs", jahta, zlato i milion evra: U 17 zemalja uhapšeno 14 osoba, u Hrvatskoj "pao" bivši ministar
Copyright Profimedia

U velikoj akciji Evropskog tužilaštva (EPPO), koja je sprovedena u 17 zemalja članica EU, među kojima je i Hrvatska, uhapšno je ukupno 14 osoba koje se povezuje sa utajom poreza teškom oko 195 miliona evra.

Reč je o akciji koju je koordinisala Kancelarija evropskog tužilaštva Nemačke, a obuhvatila je  kriminalnu grupu koja je ovu poresku prevaru izvela preko prodaje pametnih telefona, elektronskih uređaja i zaštitnih maski.

U okviru operacije kodnog naziva "Midas" juče je obavljeno više od 180 pretraga u Albaniji, Austriji, Kipru, Češkoj, Estoniji, Nemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Malti, Holandiji, Poljskoj, Portugalu, Slovačkoj, Sloveniji, Švedskoj, Hrvatskoj i Velikoj Britaniji. U akciji je bilo angažovano 680 policijskih službenika i poreskih istražitelja.

Zaplenjeni su razni uređaji vredni više od 15,3 miliona evra, jahta vredna tri miliona evra, kao i još 1,2 miliona evra gotovine i kriptovaluta.

Oduzeto je i nekoliko automobila, među kojima su "rols-rojs", BMW i "rendž rover", a u domovima osumnjičenih pronađeno je i više od dva i po kilograma zlata, nakita i luksuznih satova.

Rekonstruisano je da je sve to zarađeno na kružnoj poreskoj prevari za koju su iskorišćena prekogranična pravila koja među zemljama članicama EU omogućavaju izuzimanje od PDV-a.

Istraga u kojoj su zajedno radili evropski tužioci iz 12 zemalja trajala je dve i po godine. Utvrđeni su komplikovani kontakti i tajna komunikacija koja je omogućila ove prevare.

U akciji EPPO uhapšen bivši ministar privrede Hrvoje Vojković

Po nalogu Kancelarije javnog evropskog tužitelja (EPPO), u Hrvatskoj je uhapšen preduzetnik, bivši ministar privrede i bivši šef "Kroacija osiguranja" Hrvoje Vojković, saznaje hrvatski portal Danas, a prenosi Tanjug. 

Vojković je počeo svoju poslovnu karijeru još 1990. godine s poslovnim partnerom Dejanom Košutićem, unukom prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana. i bio je član HSLS, podseća portal.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike