Netačne su tvrdnje ministra: Mitropolija demantovala Milovića, a teške optužbe na njegov račun pljušte iz Milatovićevog kabineta!

13.02.2024

17:09

0

Javnosti je, navode, poznat stav Crkve da svi treba da budu jednaki pred zakonom, bez obzira na status i položaj

Netačne su tvrdnje ministra: Mitropolija demantovala Milovića, a teške optužbe na njegov račun pljušte iz Milatovićevog kabineta!
Ilustracija - Copyright Pixabay/Printscreen/RTCG

Mitropolija crnogorsko-primorska oglasila se povodom navoda crnogorskog ministra pravde Andreja Milovića u vezi sa, kako je on naveo, zahtevom za pomilovanje „sveštenika koji se bavio kriminalnom aktivnošću“, objašnjenjem da osoba o kojoj govori nije sveštenik, niti je ikad to bila, pa ni u vreme izvršenja krivičnih dela.

- Netačna je tvrdnja ministra da 'neko do devet sati čita Liturgiju, a nakon toga se bavi kriminalnom aktivnošću'. Radi se o monahu koji je u svojoj mladosti učinio neke prestupe i za iste odgovarao u skladu sa zakonom pre nego je došao u manastir. Posle primanja monaškog čina nije mu stavljano na teret nijedno krivično delo. Ističemo da je monaštvo između ostalog pokajnički podvig na šta svi imaju pravo bez izuzetka -  navodi se u saopštenju Mitropolije. 

Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska
 

Kao važno iz Mitropolije ističu da se konkretni zahtev za koji je ministar dao negativno mišljenje odnosio se na rehabilitaciju (brisanje iz kaznene evidencije), a ne na pomilovanje od neke aktuelne kazne ili krivičnog procesa. Napominju da je pomenuti monah podneo lični zahtev u skladu sa zakonom, na šta ima pravo kao i svi drugi građani Crne Gore.

- Crkva, ni na koji način nije bila uključena u ovaj postupak, niti imala saznanja o istom, tim pre što je taj monah, pre nekoliko godina uzeo kanonski otpust iz Mitropolije crnogorsko-primorske, dakle, više ne pripada monaškom bratstvu Mitropolije - navodi se u saopštenju.

Javnosti je, navode, poznat stav Crkve da svi treba da budu jednaki pred zakonom, bez obzira na status i položaj.

- Cenimo da je primer ovoga monaha mogao da se navede kao primer uspešne resocijalizacije i rehabilitacije - poručuju iz Mitropolije uz apel na sve činioce društvenog života da budu obazriviji prilikom izricanja svojih stavova u pogledu ovako osetljivih pitanja. 

Printscreen/YouTube/RTCG
 

Ministar Milović je, naime, gostujući u nedelju na podgoričkoj A plus televiziji kazao da je dobio upit od predsednika države, pošto je dao negativno mišljenje da sveštenik koji je činio krivična dela bude pomilovan.

- Smatram da ne možete do devet sati da čitate liturgiju, a od devet sati da se bavite kriminalnom aktivnošću, a jedno svešteno lice je to radilo. I dao sam negativno mišljene, zato što se traži od Ministarstva pravde mišljenje za pomilovanje. Predsednik države mi je vratio i tražio da odluku revidiram - rekao je ministar pravde Milović. 

Kabinet predsednika Jakova Milatovića: Andrej Milović obmanjuje javnost 

Juče se tim povodom oglasio i Kabinet crnogorskog predsednika Jakova Milatovića saopštenjem u kojem ističu da je ministar pravde Andrej Milović obmanuo javnost tvrdeći da je šef države od njega tražio da revidira odluku tj. njegovo negativno mišljenje po molbi za pomilovanje sveštenika koji je činio krivična dela. 

R.R./ATAImages
 

U konkretnom slučaju iz Kabineta Milatovića navode da je obraćanje Ministarstvu pravde bilo i sadržinski i suštinski usmereno na razjašnjenje spornih činjenica koje su dostavljene u predlogu Ministarstva pravde, a ne na promenu mišljenja ministra – jer ono i nije potrebno da bi Milatović doneo odluku. .

Naveli su, između ostalog, da je razmatrajući dostavljene spise predmeta, ovlašćeni službenik Službe Predsednika uočio da predlog Ministarstva pravde ne sadrži određene podatke koji su obavezni deo sadržine predloga, u skladu sa članom Zakona o pomilovanju, pa je zatraženo pojašnjenje ove pravne situacije, bez bilo kakvih zahteva. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike