Velika čistka u Vojsci Crne Gore: Smenjen drugi čovek Generalštaba, kao i više vojnih čelnika - ovo su razlozi odluke državnog vrha!

02.02.2024

17:36

0

Sednicom Saveta predsedavao je predsednik Crne Gore Jakov Milatović, a prisustvovali su joj članovi tog tela, predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i premijer Milojko Spajić

Velika čistka u Vojsci Crne Gore: Smenjen drugi čovek Generalštaba, kao i više vojnih čelnika - ovo su razlozi odluke državnog vrha!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Savet za odbranu i bezbednost Crne Gore na predlog novog ministra odbrane Dragana Krapovića smenio je načelnika Štaba Generalštaba pukovnika Aleksandra Pantovića.

Na njegovo mesto imenovan je potpukovnik Mitar Klikovac, praktično na mesto drugog čoveka u Vojsci Crne Gore.

Razrešen je i dosadašnji čelnik Direktorata za logistiku u Ministarstvu odbrane pukovnik Vladan Martić, kao i generalni direktor Direktorata za odbrambenu politiku i planiranje general major Rajko Pešić. 

Pešić će karijeru nastaviti u vojnoj diplomatiji u stalnom vojnom predstavništvu Crne Gore pri NATO-u u Briselu.

Savet je razmatrao da se bivši načelnik Generalštaba VCG i donedavni vojni ataše u SAD brigadni general Ilija Daković uputi na novu dužnost u Beč kao predstavnik Crne Gore pri OEBS-u, ali ta odluka nije donesena.

Odlučeno je da će jedinice Vojske Crne Gore učestvovati na četiri vežbe i dve obuke u inostranstvu ove godine.

Sednicom Saveta predsedavao je predsednik Crne Gore Jakov Milatović, a prisustvovali su joj članovi tog tela, predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i premijer Milojko Spajić, a po pozivu ministar odbrane Dragan Krapović, brigadni general Lazarević i savetnik predsednika Crne Gore Dejan Vukšić.

U saopštenju se kaže da je Savet razmotrio i Informaciju o budućem angažovanju pripadnika Vojske Crne Gore u misijama pod mandatom Ujedinjenih nacija. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike