Predata optužnica protiv nekadašnjeg prvog policajca Crne Gore! Pored Veljovića tereti se još 14 osoba

23.01.2024

10:49

0

Optužnicom je predloženo da se Veljoviću, Nikoli Mrkiću i Muju Nikočeviću produži pritvor

Predata optužnica protiv nekadašnjeg prvog policajca Crne Gore! Pored Veljovića tereti se još 14 osoba
Veselin Veljović - Copyright Printskrin: Youtube/Al Jazeera Balkans

Iz Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore danas je saopšteno da je Višem sudu u Podgorici predata optužnica protiv nekadašnjeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića i još 14 osoba.


Oni se optužnicom terete za krivična dela stvaranje kriminalne organizacije, dva krivična dela krijumčarenja, pranje novca i zloupotreba službenog položaja. 

Optužnicom je predloženo da se Veljoviću, Nikoli Mrkiću i Muju Nikočeviću produži pritvor.

SDT sumnjiči Veljovića da je posredstvom Skaj aplikacije 22. decembra 2020. godine obavestio biznismena Aleksandra Mrkića da se sprema pretres jednog magacina, gde su skladištene nelegalne cigarete, i tako zloupotrebio službeni položaj.

"Specijalno državno tužilaštvo je danas Specijalnom odeljenju Višeg suda u Podgorici predalo optužnicu protiv 15 okrivljenih lica: A.M., V.V., M.N., A.K., N.M., S.B., N.B.,  Ž.B., D.B., P.V., B.L., N.A., G.G., N.B. i S.E., za krivična dela stvaranje kriminalne organizacije, dva krivična dela krijumčarenja, pranje novca i zloupotreba službenog položaja", navodi se u saopštenju.

 Iz dokaza prikupljenih u izviđaju i istrazi proizilazi osnovana sumnja da je okrivljeni A.M., u 2018. godini, stvorio kriminalnu organizaciju koja je delovala na teritoriji Crne Gore, a čiji član je postao i tadašnji direktor Uprave policije i kasniji savetnik Predsjednika Crne Gore za odbranu i bezbednost, okrivljeni V.V. i druga okrivljena lica, sa ciljem bavljenja krijumčarenjem cigareta iz Slobodne carinske zone Luke Bar i pranjem novca, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su prikupljeni i dokazi iz kojih proizilazi osnovana sumnja i da je okrivljeni bivši direktor Uprave policije, ostvarujući svoj zadatak u kriminalnoj organizaciji, zloupotrebio službeni položaj.

U optužnici je predloženo da se Veljoviću, Mrkiću i Nikoleviću produži pritvor, a da se okrivljenima koji su u bekstvu i za kojima su raspisane međunarodne poternice, sudi u odsustvu.

Navodi se, između ostalog, da je Veljović organizatoru kriminalne organizacije putem kriptovane komunikacije saopštavao podatke pribavljene obavljanjem policijskih poslova, a koji se odnose na planiranje izvršenja dokazne radnje pretresanja od policije, prema jednom članu kriminalne organizacije, čime mu je pribavljena korist u vidu raspolaganja podacima koje nije smeo dobiti i stvaranju vremenskih i prostornih uslova da član kriminalne organizacije sakrije predmete krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti, kako ih policija ne bi pronašla.

Veljović je uhapšen 24. jula 2023. godine zbog sumnje da je počinio krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja, od kada se nalazi u pritvoru. Tada su uhapšeni i Nikola Mrkić i Mujo Nikočević.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike