Žali se na dezorijentisanost i trnjenje prstiju: Veljović nikome ne veruje, dopušta da ga pregleda samo DPS lekar

06.11.2023

14:45

0

Izvor iz najveće zdravstvene ustanove u Crnoj Gori objasnio je da je protokol identičan za sve pacijente, pa i one koji su na lečenje dovedeni iz Uprave za izvršenje krivičnih sankacija

Žali se na dezorijentisanost i trnjenje prstiju: Veljović nikome ne veruje, dopušta da ga pregleda samo DPS lekar
Veselin Veljović - Copyright Printskrin: Youtube/Al Jazeera Balkans

Uhapšeni bivši direktor crnogorske policije Veselin Veljović, preko svog punomoćnika, advokata Nikole Martinovića, konstatovao je da ima nove neurološke probleme i tražio da ga pregleda Jevto Eraković.

U zahtevu koji je Martinović pre tri dana poslao Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), ne navodi se zbog čega zahtievaju da pritvorenika koji je odnedavno na bolničkom lečenju pregleda baš bivši direktor najveće zdravstvene ustanove, potpredsednik najjače opozicione partije i poslanik DPS-a, doktor Eraković.

Izvor iz najveće zdravstvene ustanove u Crnoj Gori objasnio je da je protokol identičan za sve pacijente, pa i one koji su na lečenje dovedeni iz Uprave za izvršenje krivičnih sankacija. Odnosno, da ordinirajući lekar vodi računa o zdravlju pacijenata i u slučaju potrebe zahteva da se u proces lečenja uključe i drugi specijalisti, obično oni koji su konsultativni kada se javi potreba za još nečijim mišljenjem. Isti tretman će, kako je kazao, imati i Veljović.

Dugogodišnji direktor Uprave policije krajem prošle sedmice navodno je imao izražene neurološke tegobe, ali se, nije požalio lekarima i medicinskim sestrama zaposlenim na Odeljenju digestivne hirurgije, gde i smešten. Za te tegobe lekari su, navodno, saznali nakon što je Martinović od KCCG dopisom tražio da pritvorenog Veljovića hitno pregleda neurolog, ali da to bude doktor Eraković.

U zahtevu koji je 3. novembra poslao KCCG, advokat je napisao da je tog jutra, prilikom posete Veljoviću, informisan da njegov klijent ima izražene neurološke tegobe i simptome – zamagljen vid, povremenu dezorijentaciju, da mu trnu prsti ruke i da ima povremeni bol u potiljačnom delu glave.

Napisao je i da to što se radi o pritvorenom licu, koje je pod posebnim merama obezbeđenja u KCCG, ne menja Veljovićevo pravo na slobodan izbor lekara.

- Naprotiv, njegov status pritvorenika daje mu pravo da slobodno vrši izbor lekara koji će ga pregledati. Ovom prilikom zahtevam da pregled izvrši dr Jevto Eraković i da lekarski izveštaj o njegovom pregledu bude dostavljen meni kao njegovom braniocu - piše u Martinovićevom zahtevu za hitni pregled.

Pozivajući se na Zakon o zdravstvenoj zaštiti, iz Kliničkog centra Crne Gore nijesu odgovorili na pitanje je li udovoljeno Veljovićevom zahtevu.

Veljović je uhapšen 24. jula na Žabljaku – po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) lisice na ruke stavili su mu pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO).

To tužilaštvo tereti ga da je poverljivim informacijama pomagao šefu kriminalne organizacije Aleksandru Mrkiću da švercuje cigarete.

Navodno, u transkriptima sa Skaja tužioci su pročitali da je Veljović javio Mrkiću da će policija pretresati prostorije člana njegove krimi-ekipe, Podgoričanina Muja Nikočevića, čime mu je pričinio korist u nelegalnom poslu – švercu cigareta.

Sumnjiče ga za dva krivična dela – članstvo u kriminalnoj organizaciji i zloupotrebu službenog položaja.

Nekadašnji prvi policajac negirao je krivicu, objasnivši pred specijalnim tužiocem da je Mrkića i njegove poslove istraživao, a ne pomagao mu.

Nakon nešto više od tri meseca provedena u ćeliji Istražnog zatvora, Veljović je 19. oktobra transportovan u KCCG. Prethodno, konstantno je opserviran u zatvorskoj zdravstvenoj službi, a nekoliko dana pre nego je prebačen u bolnicu, odbio je određene specijalističke preglede – snimanja, kazali su tada nezvanično iz UIKS-a.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike