Tuga u Baru: Suši se Stara maslina stara više od 2.200 godina

11.01.2024

11:07

0

Stara maslina je kulturni i prirodni spomenik i jedan od simbola Bara

Tuga u Baru: Suši se Stara maslina stara više od 2.200 godina
Suši se Stara maslina u Bar - Copyright Printscreen/Youtube/Radio slobodna Evropa

Stara maslina na Mirovici u Baru, koja ima više od 2200 godina, suši se zbog vode u kojoj leži koren, potvrdio je podgoričkim Vijestima predsednik Društva maslinara Bar Ćazim Alković.

Udruženje godinama, kaže Alković, upozorava na problem betonskog okruženja stabla. Još 2020. godine pozvali su lokalnu upravu da napravi reviziju urbanističkog plana Stare masline i razmotri sve mogućnosti da se ona oslobodi mermera i betona jer će to u krajnjem oštetiti koren.

- Betonski i mermerni obruč oko Stare masline čini bazen, i bez obzira na izrađenu drenažu sakuplja veliku količinu vode koja šteti korenovom sistemu masline, što može dovesti do njenog trajnog oštećenja - upozorili su još pre četiri godine.

Društvo je imalo ugovor sa Kulturnim centrom Bar o brizi o Staroj maslini, i sve mere su sprovodili volonterski - rezidbu, zaštititu, berbu, košenje...

Printscreen/Youtube/Radio slobodna Evropa
 

- Međutim kada smo ukazali na problem, predsednik Opštine Bar je formirao komisiju u kojoj nije bilo predstavnika Društva nakon čega više nemamo informacije u kakvom je stanju Stara maslina i koje mere komisija sprovodi - kazao je Alković.

Stara maslina je kulturni i prirodni spomenik i jedan od simbola Bara. Zaštićena je zakonom, a 2020. godine je proglašena zaštićenim područjem od lokalne Skupštine. 

Iz Opštine Bar su rekli da je početkom maja prošle godine Kulturni centar Bar evidentirao određene promene na stablu Stare masline i naveo potrebu da je stručnjaci Biotehničkog fakulteta obiđu radi utvrđivanja zdravstvenog stanja i davanja smernica za njeno očuvanje.

- Stručni tim Biotehničkog fakulteta je nakon sprovedenih analiza, 18. jula 2023. godine dostavio Izveštaj o zemljišnim uslovima i agrohemijskoj analizi i Izveštaj o zdravstvenom i kondicionom stanju Stare masline. Zaključeno je da simptomi ukazuju na problem sa viškom vode u zemljištu koja zagušuje biljku i onemogućava obavljanje normalnih funkcija - naveli su za Vijesti iz barske opštine.

Bonus video:

 


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike