Poznato kada bi osumnjičeni za ubistvo male Vanje (14) mogao biti izručen S. Makedoniji

06.12.2023

19:50

0

Autor: Lj. S.

Praksa Ministarstva pravde pokazuje da do sada nije bilo slučajeva da Turska odbije da S. Makedoniji izruči lice osumnjičeno za zločin ili osuđenog zločinca

Poznato kada bi osumnjičeni za ubistvo male Vanje (14) mogao biti izručen S. Makedoniji
Ljupčo Palevski - Copyright Facebook/Printscreen/Палевски Љупчо

Izručenje Ljupča Palevskog Palča, osumnjičenog za kidnapovanje i ubistvo 14-godišnje Vanje Đorčevske i Panča Žežovskog (74), moglo bi da bude za tri meseca, ako se uzmu u obzir procedure u Turskoj, kao i način odlučivanja, navodi "Skoplje1".

Praksa Ministarstva pravde pokazuje da do sada nije bilo slučajeva da Turska odbije da S. Makedoniji izruči lice osumnjičeno za zločin ili osuđenog zločinca.

Kako pišu tamošnji mediji, iz institucija su rekli da je dokumentacija prikupljena i da će biti poslata nakon što bude prevedena na turski jezik. Onda je na redu Turska.

Facebook
 

Postoje dva filtera. Najpre odlučuje Sud za teška krivična dela, a potom Ministarski savet na zahtev Ministarstva pravde. Ako sud odobri, Palčo može da se žali. Proces se nastavlja u Veću ministara.

Međutim, ne ceni se samo Palčeva odgovornost u slučajevima otmice i ubistva Vanje Đorčevske (14) i Panče Žežovskog (74), tako da je izručen, već i politički deo.

Ako kaže da ga gone zato što je politički disident, to će razmotriti turske vlasti. S. Makedonija i Turska imaju bilateralni sporazum.

Podsetimo, Palčo je uhapšen na auto-putu u turskom gradu Balikešir

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike