Peticiju kojom se traži smrtna kazna za ubistvo Vanje potpisalo 16.000 ljudi, oglasio se i ministar pravde

05.12.2023

09:25

0

Tražeći pravdu, građani Severne Makedonije kažu da je i doživotni zatvor za počinioce premala kazna

Peticiju kojom se traži smrtna kazna za ubistvo Vanje potpisalo 16.000 ljudi, oglasio se i ministar pravde
Vanja Đorčevska - Copyright Profimedia/Facebook

Neposredno nakon što je objavljena vest da je maloletna Vanja Đorđevska, koja je prethodno oteta, a onda nakon samo dva sata ubijena i zakopana nedaleko od Skoplja, na društvenim mrežama se pojavila peticija kojom se traži smrtna kazna za počinioce ovog zločina, koju je do sada potpisalo više od 15.000 ljudi.

Peticija pod nazivom "Smrtna kazna za Vanjine ubice" se deli na društvenim mrežama, a istovremeno sa svih strana dolaze pozivi na najstrože kažnjavanje počinilica.

Tražeći pravdu, građani Severne Makedonije kažu da je i doživotni zatvor za počinioce premala kazna.

Ministar pravde: Ustav zabranjuje smrtnu kaznu

Povodom onlajn peticije oglasio se ministar pravde Severne Makedonije Krenar Loga porukom da Ustav RSM zabranjuje smrtnu kaznu.

Ministar je izrazio nadu da će počinioci ubistva maloletne Vanje i 74-godišnjeg Panče Žežovskog iz Velesa, koji nisu bili u rodbinskim odnosima i medusobno nisu povezana, biti najstrože kažnjeni.

„Ustav zabranjuje smrtnu kaznu, kao i protokoli i druge konvencije koje smo usvojili. Ja sam među onim građanima ove zemlje koji misle da bi smrtna kazna bila spas za te monstrume i stava sam da kaznu treba da izdržavaju do kraja života, svesni šta su uradili", rekao je Loga.

Smatra da bi počinioci ovih krivičnih dela trebalo da budu kažnjeni doživotnim zatvorom.

„Verujem i u MUP i u Tužilaštvo da će na kraju Sud izreći kaznu koju monstrumi zaslužuju“, rekao je ministar,  preneli su skopski mediji.

Ubijena na brutalan način

Četrnaestogodišnja Vanja Đorđevska je oteta i za njom je sedam dana tragao gotovo ceo region, da bi za vikend bilo saopšteno da je ubijena i da je njeno telo pronađeno zakopano nedaleko od Skoplja.

Nadležni su na jučerašnjoj konferenciji za novinare saopštili da je Vanja ubijena na brutalan način, da je nakon otmice stavljena u vreću za spavanje, a da je na mestu zločina u nju pucano iz vatrenog oružja, dok su joj noge i ruke bile vezane. Ona je potom zakopana.

Tri osobe su pritvorene zbog sumnje da su učestvovale u ovom zločinu, kao i Vanjin otac koji se sumnjiči da je otmičarima i ubicama odao informacije o tome kada će ona biti sama. Glavno osumnjičeni za ovaj zločin Lj. P. je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodno poternica.

Kako je saopšteno, motiv ovog brutalnog ubistva je navodno koristoljublje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike