Slovenija produžava kontrole na hrvatskoj granici još šest meseci: Slovenački ministar istakao da je opasnost od terorizma u EU velika!

16.11.2023

16:35

0

Kada bezbednosna situacija to bude dopustila, mera će biti ukinuta

Slovenija produžava kontrole na hrvatskoj granici još šest meseci: Slovenački ministar istakao da je opasnost od terorizma u EU velika!
Ilustracija - Copyright Tanjug/Siniša Kopunović

Slovenija namerava da kontrole na hrvatskoj granici produži do leta! Naime, slovenački ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar danas je vladu Slovenije na sednici upoznao s razlozima za uvođenje privremenog inspekcijskog nadzora na unutrašnjim granicama s Hrvatskom i Mađarskom u trajanju od šest meseci, počevši od 22. decembra.

Kako je na konferenciji za novinare rekao ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar, ministarstvo je takvu meru vladi predložilo zbog povišene pretnje od terorizma, koja je u Sloveniji trenutno srednja. Kada bezbednosna situacija to bude dopustila, mera će biti ukinuta, dodao je.

Slovenački ministar je istakao da je opasnost od terorizma u Evropskoj uniji velika, a sukob na Bliskom istoku daleko od kraja.

- Terorizam je pretnja koja je vrlo prikrivena. Ne znamo kada može da izbije, stoga moramo biti oprezni - rekao je on.

Poklukar je objasnio da je Slovenija sadašnju graničnu kontrolu do dva meseca uvela u skladu s članom 28. Šengenskog zakona, dok će šestomesečnu kontrolu uvesti prema drugoj pravnoj osnovi, prema članovima 27. i 25. Šengenskog zakona.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf.rs

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike