Ovako će od ponoći izgledati prelazak granice sa Slovenijom: Koga će i kako zaustavljati?

20.10.2023

22:00

0

Slovenija uvodi graničnu kontrolu uz objašnjenje povećane opasnosti od terorizma nakon napada Hamasa i terorističkih napada u Evropi koji su usledili

Ovako će od ponoći izgledati prelazak granice sa Slovenijom: Koga će i kako zaustavljati?
Ilustracija - Copyright Tanjug/Siniša Kopunović

Na hrvatsko-slovenskoj od ponoći granici kreće novi režim kontrole na granici kojeg nije bilo otkad je Hrvatska 1. januara ove godine ušla u Šengen.

Slovenija uvodi graničnu kontrolu uz objašnjenje povećane opasnosti od terorizma nakon napada Hamasa i terorističkih napada u Evropi koji su usledili.

Slovenski ministar unutrašnih poslova Boštjan Poklukar potpisao je Uredbu o određivanju graničnih prelaza s Hrvatskom i Mađarskom na kojima je dopušten prelazak državne granice za vreme trajanja privremene ponovne kontrole, nakon što je Italija donela sličnu odluku za italijansko-slovensku granicu.

Odluka stupa na snagu u subotu, 21. oktobra 2023. u ponoć (u noći s petka na subotu), čime se uvodi privremena ponovna kontrola na unutrašnjim granicama Slovenije sa Hrvatskom i Mađarskom, koji će trajati do 30. oktobra 2023. godine. Novina je i da naši državljani, između ostalog, ukoliko nemaju pasoš EU, neće moći da pređu na svim graničnim prelazima.

"Privremeno ponovno uvođenje kontrole krajnja je mera proporcionalna utvrđenoj pretnji. Mere će se sprovoditi koordinisano i u saradnji s policijama Italije, Hrvatske i Mađarske", kažu iz slovenskog MUP-a.

Policija će biti prisutna 0-24

Kako piše Index, policija će na prelazima biti prisutna 0-24, ali neće zaustavljati sva vozila. Za prelazak untrašnje kopnene granice s Hrvatskom uspostavljeno je 12 graničnih prelaza za međunarodni putnički i teretni saobraćaj.

Na njima će, kako saznaje Index, policija biti od 0 do 24 sata. Ovi granični prelazi namenjeni su i za državljane trećih zemalja, koji neće smeti da pređu granicu na ostalim prelazima.

Index piše da će režim na tim velikim graničnim prelazima biti bitno drugačiji nego pre ulaska Hrvatske u šengenski prostor. Naime, kako Indexu pojašnjavaju iz slovenske policije, policijski službenici na granici neće zaustavljati sva vozila i proveravati dokumenta kao što je to bio slučaj do ove godine, nego će se kontrole sprovoditi selektivno.

Izdvajaće se tek pojedina vozila i proveravati se dokumenta osoba koje se u njima nalaze. Naravno, moguća je i provera samog vozila. Policajci će se po pravilu nalaziti uz saobraćajne trake, a ne u kućicama, između ostalog i zbog toga što su one na nekim graničnim prelazima uklonjene, kao što je slučaj na najvećem graničnom prelazu između Slovenije i Hrvatske - Bregana/Obrežje.

Sve ovo ipak znači da na granicama ne bi trebalo biti većih gužvi i čekanja jer će veliki deo vozila prolaziti bez zaustavljanja, a ona koja će kontrolisati policija će izdvajati kako bi se saobraćaj odvijao neometano.

Nasumične kontrole i provere

Kako piše Index, proveravaće ona vozila koja su im sumnjiva ili će nasumično kontrolisati putnike i vozila.

"Ovu odluku smo doneli zbog povećane pretnje terorizma u Evropi i stoga primarni cilj naših provera nisu obični građani koji se kreću preko granice", kažu iz slovenske policije.

Ne žele, kažu, da značajnije otežavaju kretanje običnih građana.

Iz slovenske policije napominju da putnici na graničnim prelazima treba da se pridržavaju odredbi o podobnosti prelaska granice na svakom graničnom prelazu, izmenjenog režima saobraćaja, pridržavati se uputstava policije i podvrgnuti se graničnoj kontroli.

Važno je napomenuti da ste dužni policajcima pokazati važeću putnu ispravu za prelazak granice ako od vas policija to zatraži, pa pre prelaska granice treba da proverite valjanost putnih isprava.

Veliki granični prelazi na kojima će prisustvo policije biti stalno i na kojima smeju da prelaze i građani država koje nisu članice Evropske unije su:

Plovanija/Sečovlje, Kaštel/Dragonja, Požane/Sočerga, Pasjak/Starod, Rupa/Jelšane, Brod na Kupi/Petrina, Jurovski Brod/Metlika, Bregana/Obrežje, Lupinjak/Dobovec, Macelj/Gruškovje, Dubrava Križovljanska/Zavrč i Mursko Središće/Petišovci.

Šta je sa manjim graničnim prelazima?

Druga kategorija su manji granični prelazi za drumski, putnički i teretni saobraćaj na kojima će od ponoći smeti u Sloveniju da ulaze samo građani Evropske unije. Na njima, kako saznaje Index, policija neće biti prisutna 24 sata dnevno, ali će biti prisutna u određenim razdobljima.

Ako na njima budu uhvaćeni građani trećih zemalja, biće u prekršaju.

Radi se takođe o 12 graničnih prelaza: Jelovice/Podgorje, Prezid/Babno Polje, Pribanjci/Vinica, Mala Bregana/Slovenska vas, Harmica/Rigonce, Mihanović Dol/Orešje, Razvor/Bistrica ob Sotli, Miljana/Imeno, Hum/Rogatec, Virje/Ormož, Trnovec/Središće ob Dravi i Gibina.

Osobe koje imaju pravo na slobodno kretanje prema pravu Evropske unije su državljani EU i državljani Norveške, Islanda, Lihtenštajna, Švajcarske i članovi njihovih porodica bez obzira na nacionalnost.

Šta ako ste u vozu?

Građani EU i trećih zemalja mogu prelaziti granicu u železničkom prevozu na sedam graničnih prelaza, a to su: Rakitovec, Ilirska Bistrica, Metlika, Dobova, Rogatec, Središče ob Dravi i Lendava.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike