Novi skandal u aferi "trovanje" koja trese Hrvatsku: Stanko se otrovao još u maju, državno tužilaštvo obavestilo inspektore tek nedavno!

10.11.2023

10:53

0

Državni inspektorat Republike Hrvatske (DIRH) je za slučaj od policije saznao tek 23. oktobra, kada je bilo prekasno za bilo kakvo ozbiljnije postupanje u ovom slučaju

Novi skandal u aferi "trovanje" koja trese Hrvatsku: Stanko se otrovao još u maju, državno tužilaštvo obavestilo inspektore tek nedavno!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nakon što su rezultati analiza bočica pića srušili tezu o masovnom trovanju, fokus se okrenuo na jedina dva relevantna slučaja trovanja - onaj iz riječkog kafića u kojem je 19-godišnji mladić umesto mineralne vode popio kaustičnu sodu (lužinu) i slučaj Stanka Lakovića iz maja koji je u riječkom restoranu popio mineralnu koja mu je spalila jednjak.

U slučaju trovanja Stanka Lakovića došlo je do neverovatnih propusta. Naime, taj slučaj krenuo je da se istražuje tek u oktobar. Konkretno postupanje Državno tužilaštvo u tom slučaju započelo je tek nakon što je Laković pre mesec i po obratio medijima. Puljanin je ispričao da je njegova supruga odmah nakon incidenta pozvala policiju, ali da policija nije odmah izašla na teren.

Policija za Index kaže da je ipak postupala, ali je onda sve stalo iz nepoznatog razloga.

- Obaveštavamo da je ova Policijska uprava nakon sprovedenih uvida i prikupljenih obaveštenja o konkretnom događaju u junu ove godine izvestila nadležno Opštinsko državno tužilaštvo u Rijeci. Tokom oktobra ove godine od Opštinskog državnog tužilaštva u Rijeci policiji je naloženo sprovođenje dodatnih uviđaja u vezi sa ovim događajem. O postupanju po naloženom takođe je  obavešteno nadležno državno tužilaštvo. O istom događaju policija je u oktobru ove godine izvestila i Državni inspektorat, Područnu kancelariju Rijeka radi preduzimanja mera iz njihove nadležnosti - odgovorili su Indexu iz policije.

Stanko se otrovao u maju, a DORH je tek pet meseci kasnije naložio dodatnu istragu. Da stvar bude još gora, tekućina iz bočice kojom se Stanko otrovao nikada nije uzeta na analizu i ne zna se gde je ona uopšte završila. Nisu analizirane niti ostale bočice iz iste serije. Državni inspektorat Republike Hrvatske (DIRH) je za slučaj od policije saznao tek 23. oktobra, kada je bilo prekasno za bilo kakvo ozbiljnije postupanje u ovom slučaju. Inspektori su samo obavili razgovore sa zaposlenima ugostiteljskog objekta koji su potvrdili o kojoj se vrsti pića radi i dodali da su ostale bočice popijene bez da je iko imao zdravstvenih tegoba.

DORH je o ovom događaju izvestio DIRH tek ovog ponedeljka. Lakovićev slučaj je najteži zabeležen, ostaće mu trajne posljedice i svakih nedelju dana mora u bolnicu na proširivanja jednjaka.

Advokatica Stanka Lakovića potvrdila je da je njen klijent konzumirao isto piće kao i pacijent koji je trenutno u riječkoj bolnici zbog trovanja. Dodala je da ne može iznositi detalje jer je postupak u ranoj fazi.

- Međutim, možemo potvrditi da je naša stranka popila isto piće za koje je danas proizvođač izjavio da je povezano s poslednjim slučajem trovanja koji se dogodio u Rijeci. Verujemo da će nadležna tela preduzeti sve radnje potrebne za utvrđivanje odgovornosti u oba slučaja te pozivamo građane na oprez - rekla je za 24sata advokatica.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sata

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike