Novi detalji o trovanju mineralnom vodom u Hrvatskoj: Načelnica Centra za forenzična ispitivanja: "pH vode je 7, ovo u boci je 13.6"

09.11.2023

23:13

0

U centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i veštačenja Ivan Vučetić je na veštačenje dostavljena staklena čaša i bočica vode

Novi detalji o trovanju mineralnom vodom u Hrvatskoj: Načelnica Centra za forenzična ispitivanja: "pH vode je 7, ovo u boci je 13.6"
Ilustracija - Copyright Profimedia

Načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i veštačenja Ivan Vučetić, Andrea Ledić rekla je u Dnevniku HRT da su u boci mineralne vode, koja im je dostavljena nakon trovanja u Rijeci, pronašli hemijski sastav koji upućuje na to da se radi o sredstvu za čišćenje i odmašćivanje. Otkrila je kako su ostale boce pića koje su došle na analizu prošle testove i da je utvrđeno da se radi o ispravnim proizvodima.

- U centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i veštačenja Ivan Vučetić je, nalogom opštinskog DORH-a u Rijeci, na veštačenje dostavljena staklena čaša i bočica vode u kojima su bile sporne tečnosti koju je oštećeni konzumirao. Sprovedenim veštačenjem utvrđeno je da se tečnosti podudaraju i da imaju ista svojstva. Radi se o jako alkalnim vodenim otopinama izrazito visoke pH vrednosti 13.6, i to na bazi kalijum i natrijum hidroksida - rekla je. Naglasila je da je sprovedenim veštačenjem utvrđeno da se radi o sredstvu za pranje ili odmašćivanje.

Zdravstvenom ispravnošću proizvoda bavi se Državni inspektorat

- Ph vrednosti rastvora kreću se od 0 do 14, što znači da je voda neutralna, oko 7, od 0 do 6 govorimo o kiselinama, od 8 do 14 o alkalijama. Ovim sprovedenim veštačenjem utvrđeno je da hemijski sastav tečnosti pokazuje da se radi o korozivnom sredstvu koje se koristi za pranje ili odmašćivanje - kazala je. Prema njenim rečima, hemijski sastav takvih tečnosti "nalazimo u različitim, mnogobrojnim proizvodima, koji se prvenstveno koriste za pranje, čišćenje i odmašćivanje".

Profimedia
 

- Alkalne tečnosti izrazito visoke pH vrednosti mogu da izazovu različite štetne posledice, što zavisi od načina konzumiranja i izlaganja. U ovom slučaju radilo se o gutanju. Ukoliko se to dogodi, mogu nastati teške povrede probavnog trakta koje se mogu manifestovati kao žarenje, bol u ustima i ždrelu. Možemo govoriti o mučnini i povraćanju, teškom oštećenju jednjaka i želuca uz krvarenja - rekla je i dodala da se zdravstvenom ispravnošću proizvoda bavi Državni inspektorat.

- PH može varirati. Zdravstvenom ispravnošću se ne bavimo mi. To nije u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno našeg centra, već je u nadležnosti Zavoda za javno zdravstvo, a nadzor sprovodi Državni inspektorat - rekla je i dodala da je nakon ovog testiranja obavljeno i testiranje dodatnih 20 pakovanja neotvorenih boca, a "utvrđeno da je čepovi nisu oštećeni" i da "se radi o originalnim pakovanjima".

- Utvrđeno je da je pH 3.5, što je uobičajeni ph za tu vrstu tečnosti - kazala je i dodala da su za eventualni nastavak istrage odgovorni DORH i policija.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike