Ministar zdravlja potvrdio nove slučajeve trovanja u Hrvatskoj! Marketi povlače Koka - Kolu

08.11.2023

10:27

0

Autor: I.K.

Šest pacijenata primljeno s mogućim posledicama uzimanja korozivnih materija

Ministar zdravlja potvrdio nove slučajeve trovanja u Hrvatskoj! Marketi povlače Koka - Kolu
Koka-kola - Copyright Profimedia

Rezultati istrage povodom nekoliko slučajeva trovanja gaziranim pićima u Hrvatskoj su gotovi, nezvanično saznaje HRT. U 16 ispitanih flašica utvrđene su određene nepravilnosti. Tim povodom jutros se ponovo oglasio ministar zdravlja Vili Beroš i još jednom ponovio preporuku da građani piju vodu umesto gaziranih pića.

Nakon što su javnost uzbunile poruke koje su se širile društvenim mrežama, juče su i zvaničnici u Hrvatskoj bili primorani da se oglase, pa i kompanija "Koka-Kola", čije je piće, navodno, i prouzrokovalo zdravstvene probleme kod nekoliko ljudi. Nakon nekoliko zabeleženih slučajeva, brojka je sada došla do šestoro povređenih.

Kompanija Coca-Cola je objavila koje piće povlači

"Usled nedavnih događaja preduzimamo korake kako bismo zaštitili javno zdravlje.

Privremeno povlačimo jednu seriju Coca-Cola Original Taste od 500ml u plastičnoj ambalaži (PET) sa tržišta prema Usmenom rešenju Državnog inspektorata Republike Hrvatske, serija proizvoda Coca-Cola Original Taste, gaziranog bezalkoholnog pića, 500 ml PET proizvedenog 11. oktobra 2023. sa rokom trajanja do 11. aprila 2024.

Iako naša interna analiza nije pokazala nepravilnosti u proizvodnji ili u proizvodima, takođe smo doneli odluku o privremenom povlačenju dve ograničene serije Romerquelle Emotion Borovnica Nar od 330ml u staklenoj ambalaži do završetka službene istrage. Reč je o serijama proizvedenim 27. maja 2023. (sa rokom trajanja do februara 2024.) i 22. juna 2023. (sa rokom trajanja do marta 2024.).

Nastavljamo da sarađujemo sa nadležnim organima i preduzimamo konkretne aktivnosti kako bismo zaštitili naše potrošače", objavila je Coca-Cola.

 

- Konzumirali su gazirana pića, a reč je o povredama sluznice, erozivnim promenama sluznice, srećom u blažem obliku, a reč je uglavnom o mlađim osobama - objasnio je Ivan Gornik, načelnik u KBC Zagreb.

TANJUG/ FOTO HINA/ TOMISLAV PAVLEK
 

 

On je potvrdio da je šestoro pacijenata primljeno s mogućim posledicama uzimanja korozivnih materija. Kod dva pacijenta su potvrđene promene, kod troje su isključene bilo kakve promene koje su povezane s tim, a jedna osoba se obrađuje.

- Nemojte piti, svi koji su pili već su dobili simptome - poručio je.

Ministar zdravlja Vili Beroš u jutrošnjem obraćanju poručio je da sve institucije rade svoj posao, da je zdravstveni sistem spreman.

- Obavešteni su i policija i svi nadležni. Imamo nekoliko novih bolesnika, četiri u KBC-u Zagreb i jednog u Vinogradskoj na opservaciji, a sumnja se na povređivanje hemijskim elementima. Jedan pacijent je u Varaždinu. Pacijenti su s blažim simptomima i većina će biti otpuštena na kućno lečenje - rekao je ministar, i poručio da mesta panici nema, ali oprezu ima.

On je objasnio da zvaničnici nisu u javnost izašli sa informacijama nakon prvog prijavljenog slučaja jer je mogao biti izolovan.

AP Photo/Brittany Peterson
 

 

- Kada su se pojavili novi slučajevi i kada je procenjeno da postoji realna opasnost, počeli smo da obaveštavamo javnost - rekao je ministar, i poručio da su poruke na mrežama bile lažne, te da se paralelno ispituje ko je i zašto puštao te lažne izjave u javnost.

Potvrdio je da nisu svi pacijenti konzumirali isto, neki su pili gazirani pića, neki su jeli slane štapiće.

- Moramo sve povezati, a ne plašiti javnost. Kad se određena veza uspostavi, javnost će biti obaveštena, a do tada, preporuka je da se pije voda - poručio je ministar zdravlja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike