Glavaš proglašen krivim za ratne zločine nad Srbima! Hrvatski političar mora odmah u zatvor

27.10.2023

10:41

0

Autor: J. S. J.

Nepravosnažnu presudu bivšem političaru, koji je najpre bio u HDZ-u, a potom osnovao i vlastitu stranku HDSSB, objavio je predsednik sudskog veća Dražen Kevrić

Glavaš proglašen krivim za ratne zločine nad Srbima! Hrvatski političar mora odmah u zatvor
Copyright Profimedia

Objavljena je nepravosnažna presuda u ponovljenom suđenju Branimiru Glavašu i drugim optuženim za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991. godine u slučajevima Garaža i Selotejp.

Glavaš i ostali optuženi proglašeni su krivima.

Nepravosnažnu presudu bivšem političaru, koji je najpre bio u HDZ-u, a potom osnovao i vlastitu stranku HDSSB, objavio je predsednik sudskog veća Dražen Kevrić.

Profimedia
 

 

Glavaš je osuđen na sedam godina, a pet godina i tri meseca već je odslužio. Hrvatski mediji navode da mora odmah u zatvor.

Kazna manja nego posle prvog postupka

Glavaš, je prvi put suđen 2009. godine, osuđen je zajedno sa drugim optuženicima na višegodišnje zatvorske kazne zbog ratnih zločina. 

Međutim, nakon što je odradio veći deo svoje osmogodišnje kazne, Ustavni sud je u januaru 2015. godine doneo odluku da ukine pravosnažnu osuđujuću presudu.

Ova odluka Ustavnog suda dovela je do toga da suđenje Glavašu i drugim optuženima mora da bude ponovljeno. Novi postupak suđenja započeo je 2017. godine. Međutim, postupak je naišao na još jedan preokret kada je u oktobru 2021. godine ponovno započeto suđenje od samog početka.

U međuvremenu, Vrhovni sud je u početku 2020. godine doneo odluku kojom je poništio raniju odluku zagrebačkog Županijskog suda iz marta 2019. godine. Prema toj ranijoj odluci, suđenje Glavašu trebalo je da se razdvoji od postupka koji je vođen protiv drugih optuženika. 

Vrhovni sud je, međutim, smatrao da takva odluka nije bila pravilna i da suđenje Glavašu treba da se vodi zajedno sa postupkom protiv drugih optuženih.

Kao rezultat ovih pravnih preokreta i promena, kazna koja je izrečena Glavašu na ponovnom suđenju bila je za godinu dana kraća nego na prvom suđenju iz 2009. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike