Podignuta optužnica protiv Čehića za ubistvo najmanje 25 Srba: Zarobljenici prebijani do smrti drvenim kočevima

03.08.2023

11:55

0

Deo zarobljenika tada je ubijen iz vatrenog oružja na lokacijama Perna - Padež i Perna – Vojna ekonomija, a drugi zarobljenici ispred vojnog zatvora

Podignuta optužnica protiv Čehića za ubistvo najmanje 25 Srba: Zarobljenici prebijani do smrti drvenim kočevima
Ilustracija - Copyright Pixabay

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Nedžada Ćehića zvanog Ćeha (51), koja ga tereti za ubistvo najmanje 25 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske na području Bosanske Krupe 1995. godine.

Ćehić se tereti da je, prilikom napada takozvane Armije BiH na položaje Vojske Republike Srpske u rejonu Kobiljnjaka, Osmače i Ćojluka na području Bosanske Krupe, od druge polovine maja do polovine jula 1995. godine, učestvovao u odvođenju zarobljenika i njihovim ubistvima na tri lokacije.

Deo zarobljenika tada je ubijen iz vatrenog oružja na lokacijama Perna - Padež i Perna – Vojna ekonomija, a drugi zarobljenici, ispred vojnog zatvora, prebijani su do smrti drvenim kočevima i drugim predmetima, saopšteno je iz Tužilaštva BiH

Na ovaj način, ubijeno je najmanje 25 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske. Tela ubijenih su pronađena i razmenjena tokom 1995. i 1996. godine, dok je telo jedne žrtve pronađeno 2004. godine.

Ćehić se tereti da je počinio krivično delo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, kao i da je postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima.

Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem 115 svedoka, tri stručna veštaka i prilaganjem više od 137 dokaznih materijala. Za ove zločine, Tužilaštvo BiH je ranije podiglo optužnicu protiv sedam lica u predmetu "Bužimkić Senad i dr.", a optuženi Ćehić je bio nedostupan pravosudnim institucijama BiH.

On je u junu izručen BiH od partnerskih i pravosudnih institucija Austrije sa kojima se zajednički radilo na njegovom pronalasku i lociranju. Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH, navodii se u saopštenju.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike