Mladunče prugastog delfina zbog nevremena završilo na plaži Jaz! Mane je hitno reagovao i spasao ga (VIDEO)

21.10.2023

15:57

0

Autor: M. Vu.

Prugasti delfin je najverovatnije bio odsečen od majke ili ostatka grupe zbog nepredviđenih okolnosti

Mladunče prugastog delfina zbog nevremena završilo na plaži Jaz! Mane je hitno reagovao i spasao ga (VIDEO)
Mane Petričević spasava prugastog delfina na plaži Jaz - Copyright Printscreen/Institut za biologiju mora

Jadransko more je izbacilo mladog prugastog delfina na budvansku plažu Jaz, u neverovatnom događaju koji je brzo rešen zahvaljujući hrabroj akciji Maneta Petričevića, prema saopštenju Instituta za biologiju mora iz Kotora.

Prema dostupnim informacijama, prugasti delfin je najverovatnije bio odsečen od majke ili ostatka grupe zbog nepredviđenih okolnosti.

Bučni talasi koji su se čuli na obali verovatno su preplavili njegovo "dovikivanje", što je dovelo do ove situacije.

Brzom reakcijom Maneta Petričevića i brzom delovanju Instituta za biologiju mora, mladi delfin je uspešno vraćen u sigurno okruženje mora.

 

- Nažalost, u ovom trenutku nije moguće učiniti ništa nego čekati i nadati se da će ga grupa pronaći - poručuju iz Instituta za biologiju mora.

 

Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore u kontaktu je sa ekspertima iz Instituta plavi svet iz Hrvatske, koji se bavi zaštitom mora i organizama u njemu.

- Nažalost, u ovom trenutku nije moguće učiniti ništa nego čekati i nadati se da će ga grupa pronaći - poručuju iz Instituta za biologiju mora.

Prugasti delfin ima sličnu veličinu i oblik kao i nekoliko drugih delfina, koji nastanjuju vode kao i on (Stenella attenuata, Stenella frontalis i Stenella clymene). Međutim njegova boja je vrlo različita i čini ga relativno lako uočljivim. U donjem delu tela je plave, bele ili ružičaste boje. Ima jednu ili dve crne pruge koje okružuju oči, a zatim idu preko leđa, do peraja. Postoje još dve crne pruge koje idu iza uha - jedna je kratka i završava tik iznad peraja. Druga je duža i ide do ispod trbuha, sve do repa.

Prugasti delfin voli umerene ili tropske vode daleko od obale. U velikom broju živi u Severnom i Južnom Atlantiku, na Mediteranu, u Meksičkom zalivu, Indijskom okeanu i Tihom okeanu. Pronađen je u vodama pri rasponu temperatura od 10 do 26, a najčešće od 18 do 22 stepena. Veruje se, da ih ima oko 2 miliona primeraka.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike