Užasne scene u Brazilu! Na hiljade riba i 100 delfina mrtvi kada je voda u Amazonu dostigla rekordne temperature

02.10.2023

20:21

0

Autor: M. Vu.

Reka Amazon, najveći vodeni put na svetu, trenutno je u sušnoj sezoni, a nekoliko primeraka rečne faune takođe pati

Užasne scene u Brazilu! Na hiljade riba i 100 delfina mrtvi kada je voda u Amazonu dostigla rekordne temperature
mrtav delfin/Ilustracija - Copyright Profimedia

Više od stotinu delfina pronađeno je mrtvo u brazilskom Amazonu usred istorijske suše i rekordno visokih temperatura vode koje su na nekim mestima premašile 102 stepena Farenhajta.

Svi mrtvi delfini pronađeni su u jezeru Tefe u proteklih sedam dana, navodi Institut Mamiraua, istraživačka ustanova koju finansira brazilsko Ministarstvo nauke.

Institut je rekao da je tako veliki broj smrtnih slučajeva neobičan i sugeriše da su uzrok možda rekordno visoke temperature jezera i istorijska suša u Amazonu.

Ova vest će verovatno doprineti zabrinutosti klimatskih naučnika zbog efekata koje ljudska aktivnost i ekstremne suše imaju na region.

„Još je rano da se utvrdi uzrok ovog ekstremnog događaja, ali prema rečima naših stručnjaka, on je svakako povezan sa periodom suše i visokim temperaturama u jezeru Tefe, u kojima neke tačke prelaze 39 stepeni Celzijusa (102 stepena Farenhajta)“, navodi se u saopštenju.

Printskrin/Google maps
 

 

Reka Amazon, najveći vodeni put na svetu, trenutno je u sušnoj sezoni, a nekoliko primeraka rečne faune takođe pati od rekordno visokih temperatura.

 


Istraživači i aktivisti pokušavaju da spasu preživele delfine prebacujući ih iz laguna i bara na periferiji u glavni deo reke gde je voda hladnija, izvestio je CNN Brazil, ali operacija nije laka zbog udaljenosti tog područja

 

„Prebacivanje rečnih delfina u druge reke nije toliko bezbedno jer je važno proveriti da li su prisutni toksini ili virusi (pre puštanja životinja u divljinu)“, rekao je Andre Koeljo, istraživač sa Instituta Mamiraua, za CNN Brasil.

Suša u Amazonu utiče i na ekonomiju.

Nivoi vode ispod proseka prijavljeni su u 59 opština u državi Amazonas, što ometa i transport i ribolovne aktivnosti na reci.

Vlasti očekuju još akutnije suše u narednih nekoliko sedmica, koje bi mogle dovesti do dalje smrti delfina, javio je CNN Brazil.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike