Banjalučanin nakon povratka iz Izraela: Nikada neću zaboraviti vitlejemsko nebo u plamenu, sirene i strah

11.10.2023

17:26

0

Pavle Đurić je naglasio da njega i njegove školske drugove iz niške Bogoslovije Kirila i Metodija ni u jednom momentu nije napustila vera

Banjalučanin nakon povratka iz Izraela: Nikada neću zaboraviti vitlejemsko nebo u plamenu, sirene i strah
nema mira u Izraelu i Palestini - Copyright AP Photo

Devetnaestogodišnji Banjalučanin Pavle Đurić, koji se, nakon nekoliko dana neizvesnosti, iz Izraela u kojem bukti rat vratio u svoj rodni grad, izjavio je da nikada neće zaboraviti vitlejemsko nebo u plamenu, sirene i strah koji je u trenutku prekrio Svetu zemlju. Izrazio je nadu da će tamo u najskorijem vremenu zavladati mir.

On je naglasio da njega i njegove školske drugove iz niške Bogoslovije Kirila i Metodija ni u jednom momentu nije napustila vera da će se sve završiti dobro, ali da im nije bilo ni svejedno ni lako.

- Bili smo u Vitlejemu u hotelu. Ustali smo rano ujutro da bismo otišli na doručak i videli rakete kako lete po nebu. Što smo duže čekali, bilo je sve gore i gore. Gde god da smo pogledali videli smo oblake dima. Čule su se eksplozije raketa - rekao je on.

AP Photo/Tsafrir Abayov
 

Pošto se Vitlejem nalazi na palestinskoj teritoriji, grupa od 120 hodočasnika, među kojim je bio i Đurić, morala je da se probije do izraelskog dela i aerodroma u Tel Avivu.

- Trudili su se oni da mi to sve izbegnemo, ali svuda okolo je bila vojska. Uspeli smo da pobegnemo. Već su počeli da zatvaraju te izlaze. Da se nismo izvukli ostali bismo zarobljeni - rekao je on.

Đurić kaže da su na aerodromu u Tel Avivu imali internet i stalno bili na vezi sa episkopom niškim Arsenijem, koji nije spavao celu noć kako bi im organizovao povratak, ali da je neizvesnost bila velika.

Foto: Printskrin/Instagram/192.rs
 

- Čekali smo na let punih 30 sati. Tri puta je odlagan. Sat pošto smo uzleteli gađali su i aerodrom. Bogu hvala, vratili smo se kućama - rekao je Đurić, koga su u banjalučkim Dervišima dočekali roditelji, brat i dve mlađe sestre.

On, međutim, kaže da njegov povratak nije i kraj brigama za ovu porodicu, jer su na ratnom području ostale njegova tetka i baka po majci, koje su u Izrael otišle preko britanske agencije jer tetka živi u Londonu.

- Molimo se da se i one sklone i da se mir vrati - rekao je Đurić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: atvbl

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike