Crveni alarm u Osijeku: Vazduh i dalje zagađen, pronađena kancerogena materija

09.10.2023

12:48

0

U nekim osječkim osnovnim i srednjim školama zbog prevencije i danas neće biti nastave

Crveni alarm u Osijeku: Vazduh i dalje zagađen, pronađena kancerogena materija
Copyright Profimedia

U krugu osiječke fabrike "Drava Internacional" nastavlja se završno gašenje i sanacija velikih količina izgorele plastike nakon velikog požara, koji je izbio prošle sedmice. Kako javlja "HRT", dim i neugodan miris plastike još uvek se šire ovim područjem.

U nekim osječkim osnovnim i srednjim školama zbog prevencije i danas neće biti nastave, kao ni u nekim okolnim mestima koja su bila zahvaćena dimom. Na mernim stanicama vazduh je bio umereno zagađen, a u nekim uzorcima dima pronađen je kancerogeni formaldehid.

- Naslage koje ne možemo dohvatiti sredstvima za gašenje i dalje proizvode temperaturu i gore unutar podzemnog požara - rekao je županijski vatrogasni komandir Zoran Pakšec.

Na pitanje o kakvom jedinjenju se radi, direktor NZJZ Osiječko baranjske županije Nataša Turić pojašnjava da je reč o jedinjenju koji brzo vetri tako da se ne adržava dugo u vazduhu.

- Tako da se i te koncentracije menjaju u zavisnosti od smera vetra i njegove jačine. Za sve takve hemijske spojeve potrebno je duže izlaganje da bi imali štetni uticaj na samo zdravlje, a to nije situacija - rekla je Turić.

Zamenica načelnice Odeljenja za obrazovanje Miranda Glavaš Kul izjavila je za HRT da sve srednje škole na području grada Osijeka i osnovne škole u opštinama Ernestinovo, Antunovac, Laslovo, Čepin, Ladislavci i Vuka su zatvorene.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike