Zaštita žena: Republika Srpska uvodi femicid u novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici

09.10.2023

11:13

0

U BiH je, za proteklih sedam godina ubijeno više od 60 žena, a samo u poslednje dve godine 20

Zaštita žena: Republika Srpska uvodi femicid u novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici
nasilje profimedia-0361020115 - Copyright Profimedia

Samo mesec dana nakon stravičnog zločina u Gradačcu, kada je Nermin Sulejmanović ubio nevenčanu suprugu Nizamu Hećimović i još dve osobe, BiH je potreslo novo ubistvo žene.

Naime, Mersud H. ubio je Aidu D. u Zavidovićima, na njenom radnom mestu u pekari. 

Prema podacima nevladinog sektora, za proteklih sedam godina u BiH je ubijeno više od 60 žena, a samo u poslednje dve godine 20, prenose Novosti. Strahuje se da je broj femicida i veći. Kako bi unapredila borbu protiv nasilja u porodici, Srpska uvodi termin femicid u novi zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

Miloš Bukejlović, ministar pravde RS kaže da će Nacrt ovog zakona biti uskoro biti spreman, a njegovo donošenje je planirano u prvom kvartalu 2024. godine.

- Moramo pristupiti vrlo oprezno. Bilo je ideja da se femicid uvrsti u Krivični zakonik (KZ)RS što smo procenili da bi bilo opasno kod kvalifikovanih krivičnih dela femicida, a već u postojećem KZ imamo krivično delo teško ubistvo sa kvalifikovanim oblikom ako je učinjeno iz mržnje ili niskih pobuda - istakao je Bukejlović.

U novom zakonu u posebnom poglavlju urediće se femicid i drugi oblici nasilja nad ženama. Ovim zakonom, kako kažu u Vladi RS propisaće se i da samo edukovani i sertifikovani policajci, tužioci i sudije mogu raditi na predmetima nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike