Gradi se nova žičara u Crnoj Gori: Gondola će moći da preveze 150 putnika na sat

25.09.2023

18:23

0

Autor: Lj. S.

Projekat je vredan 9,88 miliona evra

Gradi se nova žičara u Crnoj Gori: Gondola će moći da preveze 150 putnika na sat
Copyright RINA

U toku je izrada idejnog rešenja za novu žičaru u Crnoj Gori, čija će početna stanica biti u blizini Karaule u Sutorini, a završna kod crkve na Ilinici.

Projekat je vredan 9,88 miliona evra, rekli su Vijestima zvanično iz Uprave za kapitalne projekte (UKP).

Iz UKP su kazali da je za opremanje žičare ponuđena oprema istog proizvođača kao za gondole na deonici Kotor-Lovćen, odnosno italijanske kompanije Leitner. Glavni projekat i same radove firma "Novi Volvox" radiće po principima "projektuj i izgradi" i "ključ u ruke".

Iz Uprave su pojasnili da projekat u skladu sa smernicama iz Prostorno urbanističkog plana (PUP) za Herceg Novi za period do 2030. godine, uključuje izgradnju polazne i izlazne stanice sa prodajnim mestima i kapijama za prolaz putnika kao i liniju žičare sa stubovima i ostalim elementima.

Oni su dodali da će platforme za prijem putnika biti izgrađene na polaznoj i izlaznoj stanici dok će gondola moći da prevozi 150 putnika na sat.

Osim toga, navode da je na izlaznoj stanici predviđen ugostiteljski objekat površine do 40 metara kvadratnih bruto, sa terasom od 150 kvadrata i pratećim sadržajima. Iz Uprave su kazali da će broj kabina i njihov kapacitet biti definisan glavnim projektom, u skladu sa traženim kapacitetom žičare.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Vijesti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike