Novinarka "Vijesti" Svjetlana Đokić: Iz depoa Višeg suda nestalo je i oružje iz drugih predmeta, ne samo "kavčana"

17.09.2023

07:54

0

Objasnila je da su svi nestali pištolji i oružje veštačeni i da uvek postoji kopija spisa predmeta na nekom drugom mestu

Novinarka "Vijesti" Svjetlana Đokić: Iz depoa Višeg suda nestalo je i oružje iz drugih predmeta, ne samo "kavčana"
Tunel u Podgorici - Copyright Profimedia/Printscreen/X/Janek

Nakon što su iz skladišta Višeg suda u Podgorici nestali sudski predmeti sa postupcima pripadnika kavačkog klana, novinarka podgoričkih "Vijesti" Svjetlana Đokić kaže da je nestalo i oružje iz drugih predmeta, navodeći da razlog krađe nije uništavanje dokaza kavačke kriminalne grupe.

- Nije nestajalo samo oružje iz predmeta koji su formirani protiv pripadnika kavačkog kriminalnog klana, već i oružje iz drugih predmeta. Tako da je priča o tome da je ovo sve možda delo nekog od prijaltelja kavčana koji žele da unište dokaze potpuno nemogući scenario - rekla je Đokić za Tanjug.

Objasnila je da su svi nestali pištolji i oružje veštačeni i da uvek postoji kopija spisa predmeta na nekom drugom mestu.

Profimedia
 

- Da li kod tužioca, advokata odbrane, forenzičkom centru i postavlja se pitanje zbog čega zašto bi neko ukrao oružje baš iz predmeta u kojima se kao optuženi i osuđeni navode bilo ko od pripadnika kavačke kriminalne grupe", ocenila je Đokić.

Istraga će utvrditi okolnosti

Kako je kopanje tunela do depoa suda proteklo neprimećeno, utvrdiće istraga, dodaje ona.

- Moguće da su počinioci tog dela iskoristili kolektivni godišnji odmor u sudu i redovne radove na zgradi te kopanje tunela nije uočeno odmah. Istraga i dalje traje i neki detalji nisu poznati. Ono što za sada znamo jeste da su službenici višeg suda otkrili da nedostaju neki predmeti i da su odmah o tome obavestili službenike policije, koji su obavili uviđaj, ali nakon što su završili uviđaj, tek su onda službenice Višeg suda primetile i otkrile rupu na zidu - rekla je Đokić.

Ona je rekla da se sumnja da su počinioci ovog krivičnog dela iskoristili kolektivni godišnji odmor koji ima sud i da su tako tokom avgusta kopali tunel.

- Međutim, mislim da su osim kolektivnog odmora počinioci ovog dela iskoristili i to što se izvode građevinski radovi , menja se fasada. Tu su našli način kako najlakše da se uklope. Znate i sami kada se izvode određeni građevinski radovi, tu je prisutna buka i definitivno da su nešto i čuli dežurni radnici koji su bili u Višem sudu - ocenila je Đokić.

Ona je rekla da izjava odlazećeg premijera Crne Gore Dritana Abazovića gde on prst krivice upire u Viši sud, službenike i sudije, nije nešto što je neočekivano od njega.

- Mi smo svedoci da Abazović za račun verovatno lične promocije olako etiketira ljude i optužuje ih javno za teška krivična dela pa tako i za ovo - rekla je Đokić.

Profimedia
 

Ko je napravio propust?

Ona je rekla da je, s obzirom da se sve dešavalo u zgradi gde je smešten Viši sud i da je to skladište oduzetih predmeta u predmetima u kojima postupaju sudije Višeg suda, formiran predmet od strane Osnovnog državnog tužioca i već su počela saslušanja.

- Pred osnovnim državnim tužiocem izjavu je dao i predsednik Višeg suda Boris Savić. Nešto čime bi zaista trebalo da se pozabavi crnogorska javnost, da se utvrdi zaista čija je ovde krivica i koje napravio propust budući da je portparolka i sudiija pordgoričkog Višeg suda Vesna Kovačević izjavila i prikazala dokument u kom se navodi da je Vrhovni sud Crne Gore koji je smešten u istoj zgradi početkom jula zatražio od uprave policije dodatne provere i obezbeđenja te zgrade i na taj dopis nisu dobili odgovor - rekla je Đokić.

Profimedia
 

Potrebno je tačno utvrditi ko je napravio propust, ističe Đokić, da li je napravila službenica ili neki sudija, kao što to tvrdi premijer Abazović.

- Ulica gde se nalazi Viši sud je čvor crnogorskih institucija. Prekoputa je skupština, na 50-ak metara je vlada, zatim na stotinak metara Specijalno državno tužilaštvo. Tik uz skupštinu je zgrada predsedništva i zar nije logično da službe bezbednosti vrše gotovo svakodnevnu proveru onih koji se nalaze u neposrednoj blizini tih institucija, onih koji zakupljuju stanove u neposrednoj blizini tih institucija. Mislim da su u ovom slučaju službe bezbednosti pale na ispitu - ocenila je Đokić.

Deluje nemoguće da je neko "ciljao" predmete "Kavčana"

Ona je objasnila da se u depou Višeg suda "ne zna gde je koji predmet" i da je pronalazak određenog predmeta zbog neuređenosti komplikovan, te da joj zbog toga deluje nemoguće da je neko "ciljao" baš predmete u kojima su označeni pripadnici kavačke kriminalne grupe.

Ilustracija Profimedia
 

- Prosto je trebalo znati gde su ti predmeti, broj i to je za mene nemoguće i neizvodljivo, sem ukoliko, da se vratimo na izjavu Abazovića, oni nisu imali pomoć iznutra, pa im je neko izdvajao te predmete i stavljao onako pored rupe tunela da mogu da uzimaju - rekla je Đokić.

Podsetimo, u Podgorici je otkriven tunel koji vodi do iznajmljenog stana u Njegoševoj ulici do depoa Višeg suda.

Tunel je dugačak čak 40 metara, a u depou suda se navodno nalazilo devet tona droge, 400 komada oružja, municija, eksplozivi i razni dokumenti.

Izvršioci su da bi došli do prostorija suda morali da iskopaju i probiju zidove debljine 70 do 80 centimetara, rekao je predsednik Višeg suda Boris Savić.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike