Kod Osijeka se pojavile nove generacije poplavnih komaraca

24.08.2023

00:30

0

Najmanje izmereno u prigradskom naselju Brijest

Kod Osijeka se pojavile nove generacije poplavnih komaraca
Ilustracija - Copyright Profimedia

Na poplavljenom šumskom i močvarnom području koje okružuje Osijek pojavile su se nove generacije poplavnih komaraca, kazao je gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin, prenosi Indeks.hr.

Visoke brojnosti komaraca na području Sarvaša, šumskom području, delu koji je bio poplavljen tokom visokih vodostaja, izmerene su 22. avgusta.

"U Sarvaš-šumi po klopci je izmereno 18.347 komaraca, a u samom naselju Sarvaš bilo je 14.515 komaraca po klopci", rekao je Vulin te dodao da je najmanje izmereno u prigradskom naselju Brijest, 103 komarca po klopci, i 102 u samom središtu Osijeka.

Vulin je naveo da su prema novim preporukama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u utorak ujutro provedeni adulticidni tretmani iz vazduha u šumskom području Sarvaša te aviotretmani u Josipovcu i Višnjevcu, a u sredu, tokom večeri, trebali bi se sprovesti na području Halaševa.

Naglasio je da se, zaključno s tretmanima koji su sprovedeni, za borbu protiv komaraca dosad ukupno utrošilo 1.080.000 eura te da je na raspolaganju ostalo još oko 420.000 eura.

- Verujem i nadam se da će to biti dovoljno do kraja sezone. Međutim, ako još ne bude kraj bitke s komarcima, a utrošimo sva novčana sredstva, osigurat ćemo i dodatna - najavio je Vulin te istaknuo da je to iznimno važno zbog zaštite građana od prenošenja zaraznih bolesti.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike