Horor u Hrvatskoj: Ogromne kornjače napadaju plivače, ženu ugrizla za leđa, evo šta da uradite ako ih ugledate u plićaku

03.08.2023

10:11

0

Autor: I.K.

Jednu ženu je kornjača ugrizla za leđa, a u drugom slučaju u blizini napada bilo je dete

Horor u Hrvatskoj: Ogromne kornjače napadaju plivače, ženu ugrizla za leđa, evo šta da uradite ako ih ugledate u plićaku
Copyright Profimedia

Samo u poslednja dva dana zabeležena su dva napada kornjača na kupače u Hrvatskoj.

Kako piše tamošnja štampa, prvi slučaj zabeležen je na području Trogira, a drugi Čiove.

Jednu ženu je kornjača ugrizla za leđa, a u drugom slučaju u blizini napada bilo je dete.

Kako prenose tamošnji mediji, ženu koja se kupala na jednoj plaži na Čiovu i to u plićaku napala je glavata želva, koja je inače najbrojnija vrsta morske kornjače u Jadranu.

Naime, supruga i muž sa dvoje dece bili su na kupanju na jednoj od plaža na Čiovu, kada je ženu i to u trenutku kada je izlazila iz vode napala kornjača. Ugrizla ju je za leđa, te je žena morala na ušivanje u bolnicu.

Drugi napad dogodio se na Slatinama, kada je jedan Trogiranin dok se kupao sa bebom u naručju ugledao kornjaču u moru. Kako je ispričao, bila je teška bar 50-ak kilograma i veoma agresivna. Odmah je bebu predao majci. Kaže da joj je glava bila kao dve ljudske i da je cela bila prekrivena ostrigama.

Šta učiniti ako ih sretnete u plićaku

Veterinari objašnjavaju da kornjače nisu agresivne i napadaju samo ako se brane. 

Ako su u plićaku, smatraju veterinari, verovatno im je potrebna pomoć. Biolozi upozoravaju da sa kornjačama treba izbegavati dodir i udaljiti se kada ih ugledate. 

Kornjače su divlje životinje i ne bi ih trebalo uznemiravati. Ako ih ugledate negde u plićaku, bolje obavestite hitne službe o tome. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike