Zašto Jadransko more ovih dana peče i svrbi? "Mogu i ubosti, često se vide zaglavljeni u kupaćim kostimima..."

30.07.2023

07:20

0

Njihove igličaste krljušti, koje su dužine oko 1 cm, ponekad mogu izazvati ubod, ali to se obično ne smatra ozbiljnim rizikom

Zašto Jadransko more ovih dana peče i svrbi? "Mogu i ubosti, često se vide zaglavljeni u kupaćim kostimima..."
Velika plaža u Ulcinju - Copyright 24sedam

Facebook stranica Akvarij Piran podelila je zanimljivu vest koja je privukla pažnju mnogih kupača. Naime, u moru oko Pirana mogu se videti blago ružičasti oblaci sitnih iglica, koje pripadaju planktonskim puževima poznatim kao "krezei" (Creseis acicula). Ovi organizmi su se ponovo razmnožili, što je dovelo do njihove veće prisutnosti u vodama.

Planktonski puževi se hrane tako što izbacuju dugačke pramenove sluzi u more, koji nalikuju ribarskim mrežama, a potom ih povlače u svoja usta kako bi se hranili planktonom.

Ovi organizmi vole topliju vodu, a veruje se da ih struje donose iz južnih delova Jadranskog mora do ovih krajeva.

 

 

Iako se može javiti blago peckanje i svrbež dok plivate u vodama gde su prisutni, planktonski puževi nisu opasni po zdravlje plivača.

Njihove igličaste krljušti, koje su dužine oko 1 cm, ponekad mogu izazvati ubod, ali to se obično ne smatra ozbiljnim rizikom. Ponekad se mogu zaglaviti u kupaćim kostimima, što može biti neugodno, ali ne predstavlja pretnju po zdravlje.

Slovenački Nacionalni institut za biologiju potvrdio je ovu pojavu i dao objašnjenje o ovim organizmima. Situacija nije alarmantna i treba da bude više razlog za znatiželju nego za zabrinutost, jer je ovo prirodna pojava koja se povremeno javlja u ovim vodama.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike