"Da ih ne zaboravimo": Patrijarh Porfirije danas na memorijalnom saboru u Bratuncu

01.07.2023

09:10

0

U tom delu BiH tokom rata, muslimanski ekstremisti ubili su oko 3.800 Srba

"Da ih ne zaboravimo": Patrijarh Porfirije danas na memorijalnom saboru u Bratuncu
Patrijarh Porfirije - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Patrijarh srpski Porfirije stiže danas u Bratunac, grad na samoj obali Drine, u Republici Srpskoj, koji odnedavno sa Ljubovijom i Srbijom povezuje most "Bratoljub", koji je finansirala Srbija.

U ovaj stradalnički kraj iz minulog rata, poglavar Srpske pravoslavne crkve dolazi povodom Memorijalnog sabora "Da ih ne zaboravimo". U tom delu BiH tokom rata, muslimanski ekstremisti predvođeni komnandantom Naserom Orićem ubili su oko 3.800 Srba, uglavnom nejači, spalili mnoga sela i opljačkali sve što im se našlo pod rukom.

- Ovo je velika duhovna radost, uz davanje počasti i molitve za naše nastradale sunarodnike i braću. Naš divni, presvetli patrijarh, daje nam, pored ostalog, snagu da uprkos svim nedaćama, idemo dalje. Jul je mesec našeg velikog stradalništva, na Petrovdan, u srebreničko bratunačkom, milićkom, vlaseničkom i zvorničkom kraju. Ovde smo da, zaista, nikad ne zaboravimo te naše mučenike - kaže Ivanka Seka Mitrić, koja je u Bratunac stigla iz Runjana kod Loznice.

Zbog zločina nad Srbima u Podrinju još niko nije odgovarao, a Naser Orić je oslobađan i pred Haškim tribunalom i pred Sudom BiH.

Patrijarh će biti dočekan ispred hrama u Bratuncu. Dočekaće ga domaćin mitropolit dabrobosanski Hrizostom. U devet sati će poglavar Srpske pravoslavne crkve da služi svetu arhijerejksu liturgiju, posle koje, oko 11,30 časova, ide litija od hrama do gradskog i vojničkog groblja. Tačno u podne je parastos svim žrtvama Srednjeg Podrinja i Birča.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike