Republika Srpska pripremila mere! Ovo piše u zakonu o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH

26.06.2023

16:27

0

Odluke Ustavnog suda BiH neće primenjivati i izvršavati na teritoriji Srpske dok u Parlamentarna skupština BiH ne bude donela Zakon o Ustavnom sudu BiH

Republika Srpska pripremila mere! Ovo piše u zakonu o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH
Copyright FOTO TANJUG/FOTO SRNA/ JELENA SAVIĆ

Predlogom zakona o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, koji je na dnevnom redu sutrašnje Osme po redu posebne sednice NSRS, predviđeno je da se odluke Ustavnog suda BiH neće primenjivati i izvršavati na teritoriji Srpske dok u Parlamentarna skupština BiH ne bude donela Zakon o Ustavnom sudu BiH.

"Do donošenja zakona iz stava 1. ovog člana, privremeno se stavljaju van snage odredbe zakona kojim se propisuje objavljivanje zakona i drugih propisa Republike Srpske, u delu koji se odnosi na propise i druge akte koje donosi Ustavni sud BiH", piše, između ostalog, u Predlogu zakona, prenela je RTRS.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da to može da traje mesec dana, godinu, a može i trajno. 

"Ukoliko pokušaju da učine nešto nakon toga, mi ćemo sledom tih stvari ići dalje", naveo je Dodik u intervjuu za RTRS, koji će biti emitovan večeras.

Istakao je da Republika Srpska ima i Predlog zakona o Ustavnom sudu BiH.

"Iz njega izbacuju trojicu sudija Ustavnog suda koji su stranci. Republika Srpska bira trojicu, FBiH još šest. Imaće ukupno devet. Zakon će propisati da kvorum mora da podrazumevaju učešće svih. U odluci mora da bude jedan glas Srbina, Hrvata i Bošnjaka kako bi ona bila validna", istakao je Dodik komentarišući poslednje odluke Ustavnog suda, ali i najavu NSRS koja će raspravljati o Predlogu zakona o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Srpskoj.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike