Još uvek nije poznat uzrok pada mađarskog helikoptera: Pronađena su dva tela, za trećim se traga

21.06.2023

21:29

0

Načelnik Generalštaba Republike Hrvatske Robert Hranj napomenuo je da se nesreća dogodila za vreme obuke

Još uvek nije poznat uzrok pada mađarskog helikoptera: Pronađena su dva tela, za trećim se traga
Copyright FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ MARIO STRMOTĆ

Još nije poznat uzrok pada mađarskog vojnog helikoptera kod Drniša u Hrvatskoj, nakon čega su pronađena dva tela, a za trećim se traga, objavio je hrvatski portal Indeks.

Ministarstvo odbrane Hrvatske je ranije danas saopštilo da su u padu mađarske letelice oko 12 sati smrtno stradala dva člana posade, dok je u toku potraga za trećim.

Tim povodom održana je konferencija za novinare na kojoj je šef Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Mihael Križanec istakao da će ovaj tragični događaj biti rešavan prioritetno.

FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ MARIO STRMOTĆ
 

- Nažalost, događa se, a istraga će pokazati sve u vezi sa uzrocima ove tragedije - rekao je on.

Hrvatski ministar odbrane Mario Banožić potvrdio je da je reč o tri pilota.

- Koliko mi znamo, ta najmodernija oprema trebalo bi dati jasne odgovore - naveo je on i izrazio saučešće porodicama poginulih i "punu podršku za sve što je potrebno".

Načelnik Generalštaba Republike Hrvatske Robert Hranj napomenuo je da se nesreća dogodila za vreme obuke.

- Reč je o obuci u planinskom letenju, što je deo obuke u međunarodnom planu - rekao je.

FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ MARIO STRMOTĆ
 

Prethodno se oglasilo Ministarstvo odbrane Hrvatske saopštenjem u kojem se navodi da su se helikopter Mi-171 Sh iz Divulja i avion Pilatus Hrvatskog ratnog zrakoplovstva uključili u potragu za vojnim helikopterom koji se srušio na području Pakova sela u Šibensko-kninskoj županiji.

Lokalni portal ŠibenikN saznao je da se helikopter srušio na područje koje nije deo Nacionalnog parka Krka, ali je deo ekološke mreže Natura 2000, sastavljene od područja važnih za očuvanje ugroženih vrsta i stanišnih tipova Evropske unije.

- Tako je, reč je o području kojim upravlja naša Javna ustanova, a na teren su upućeni i naši zaposleni - kazala je direktorka Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije Anita Babačić Ajdu.

Navodi se da je helikopter udario u žicu ziplajna preko kanjona Čikole, pa se potom srušio, javio je Telegram, pozivajući se na više izvora. Dodaje se da još uvek nije jasno zašto je helikopter leteo tako nisko, a srušio se neposredno pre ušća Čikole u reku Krku.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike