Maturanti popadali zbog prepisivanja? Vajber prepiska učenika iz CG napravila haos, stotine đaka dobilo 0 poena, roditelji besni

02.06.2023

20:01

0

Prema nezvaničnim informacijama, nulom su ocenjeni i neki đaci generacije pojedinih škola na severu Crne Gore

Maturanti popadali zbog prepisivanja? Vajber prepiska učenika iz CG napravila haos, stotine đaka dobilo 0 poena, roditelji besni
Ilustracija - Copyright Profimedia

Više stotina maturanata u Crnoj Gori dobilo je nula bodova iz eksternog matuskog ispita iz crnogorsko-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti, navodno zbog prepisivanja.

Više njihovih roditelja javilo se redakciji podgoričkih „Vijesti“, tvrdeći da nadležni navodno nisu imali mogućnost da utvrde ko je od đaka prepisivao, s obzirom na to da nijedan od učenika koji je dobio 0 bodova „nije ni opomenut tokom ispita“.

Prema nezvaničnim informacijama, nulom su ocenjeni i neki đaci generacije pojedinih škola na severu Crne Gore.

Eksterni maturski ispit iz CSBH održan je 11. aprila a svi maturanti su radili isti test u isto vreme.

Pixabay
 


Prema ranijem pisanju medija bili su u organizovani i u Vajber grupu, na kojoj su delili pitanja i odgovore. Skrinšotovi njihovog dopisivanja tokom ispita „procurili“ su ranije u javnost.

"Vijesti" su uputile set pitanja crnogorskom Ministarstvu prosvete ovim povodom.

Eksterni maturski ispit se u Crnoj Gori polaže nakon završenog četvorogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja. Položen maturski ispit je opšti uslov za nastavak obrazovanja na bilo kojoj visokoškolskoj ustanovi.

Protest ispred ministarstva, podrška profesorke

Grupa maturanata okupila se ispred Ispitnog centra i Ministarstva prosvete da iskažu nezadovoljstvo time što su pali na ispitu iz maternjeg jezika u sklopu eksterne provere znanja.

Veliki broj njih, čak 533, uglavnom sa severa naše države, gotovo sve odlikaši i đaci generacije imali su nula bodova.

Prema rečima profesorke književnosti Ljerke Petković iz Berana ta deca su preživela tešku dramu o kojoj, kako navodi na svom Fejsbuk profilu, niko ne želi da progovori, piše portal RTCG.

“Toliko učenika je dobilo 0 bodova na eksternom maturskom ispitu iz Crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti, sa obrazloženjem da su prepisivali. Tokom ispita nisu opomenuti. Ko može da utvrdi ko je prepisivao, a ko nije?”,upitala je ona.

 

 

Kako navodi, među njima su učenici generacije, odlikaši koji su sigurno samostalno radili i bili spremni za ispit, kao i za sve zadatke tokom školovanja.

“Ko je to sebi dao toliku moć da zaustavi mlade živote u uzletu i saseče njihove prve korake? Učenicima koji su tražili uvid u testove upravo daju objašnjenja "da su se na njima kola slomila", a tokom objavljivanja rezultata ocene su se menjale od nula bodova do petice, i nazad. Sistem je pao!”, navodi Petković.

Ministarstvo prosvete: Oglasićemo se nakon sagledavanja celokupne situacije

Ministarstvo prosvete je saopštilo da če se povodom nastale situacije oko rezultata maturskih ispita iz  crnogorskog - srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti, oglasiti saopštenjem u toku dana. Kako je rečeno saopštenje će biti usaglašeno sa Ispitnim centrom nakon sagledavanja celokupne situacije, u skladu sa zakonom.

- Ministarstvo prosvete u saradnji sa Ispitnim centrom će se nakon sagledavanja celokupne situacije, u skladu sa zakonom, u vezi sa rezultatima maturskih ispita iz crnogorskog - srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti,  oglasiti saopštenjem u toku dana – stoji u saopštenju Ministarstva prosvete.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike