Makedonsko Tužilaštvo pokrenulo postupak protiv direktora Total TV zbog zloupotrebe odredaba Zakona o privrednim društvima

25.05.2023

18:14

0

Tasev je optužen da je naneo štetu pravnom licu u iznosu većem od 500 hiljada evra

Makedonsko Tužilaštvo pokrenulo postupak protiv direktora Total TV zbog zloupotrebe odredaba Zakona o privrednim društvima
Copyright Printscreen/Youtube/Канал 5 Телевизија

Upravnik TOTAL TV-a iz Severne Makedonije, Nikola Tasev, protiv koga je podignuta optužnica za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja, prema članu 353 Krivičnog zakonika Severne Makedonije, nije se pojavio na prvom ročištu u Skopskom krivičnom sudu, prenosi Kanal 5.

Inače, Tasev i TOTAL TV iz Severne Makedonije su blisko povezani sa Draganom Šolakom, Junajted Grupom i SBB-om.

Tasev je optužen da je u periodu od 2015. do 2017. godine, suprotno Zakonu o trgovačkim društvima, zaključivao ugovore bez sazivanja Skupštine akcionara, čime je naneo štetu pravnom licu u iznosu većem od 500 hiljada evra.

Na ročištu je prisutan bio jedan od njegovih advokata koji je tvrdio da Tasev nije pravilno pozvan jer je bio na službenom putovanju. Sudija Ljubinka Bašeska je odgovorila da je poziv bio poslat i da je ovo prvi i poslednji put da se odgađa suđenje zbog službenih obaveza optuženog i da će Tasev morati da se pojavi na narednom ročištu.

Na suđenju je bio prisutan i manjinski akcionar, Toni Ilijevski, koji je oštećen u postupku. On je izjavio da je krivičnu prijavu podneo 2018. godine i da očekuje fer postupak.

- Razočaran sam što optuženi nije bio prisutan i što nije pružio neki dokaz opravdanja preko advokata, ali ipak se nadam da će biti prisutan na narednom ročištu - izjavio je Ilijevski.

- Iznenadjen sam nedelovanjem većinskog vlasnika ove firme Total TV za Makedoniju, koji nije prijavio oštećenje, jer u samoj optužnici iznos štete iznosi 503 hiljade evra, od čega bi manjinski vlasnik, oštećeni, trebao dobiti 25 posto te sume ako se dokaže krivica, ostatak je za većinskog vlasnika, zašto to nije učinjeno nije mi poznato - rekao je Kiril Mirčeski, punomoćnik oštećenog, prenosi Kanal 5.

Advokat optuženog Taseva nije želeo da daje izjave za medije, a tužiteljka Lidija Raičević je nakon ročišta izjavila da očekuje da se dokaže krivično delo i da Tasev bude osuđen, i ukazala da ukoliko se otkriju i druga dela tokom postupka, ista će biti procesuirana.

- U ovom predmetu koji ja zastupam, nisam došla do elemenata koji su potrebni da predam predmet tužilaštvu za gonjenje organizovan kriminal i korupciju. Što se tiče drugih televizija i postupaka, ne znam šta se dešava, ali ako se pojavi bilo kakav momenat tokom postupka, takve situacije će biti pažljivo posmatrane i u skladu s tim će biti postupano prema zakonu - izjavila je Lidija Raičević, javni tužilac.

Naredno ročište za ovaj predmet zakazano je za 28. jun.

Bonus video

 


 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike