Posle Tesle, Andrića, Đokovića, Hrvati otimaju i Ruđera Boškovića! Tvrde da je najpoznatiji hrvatski naučnik

25.05.2023

10:37

0

Kako su naveli u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, reč je o dugogodišnjoj inicijativi, kojom bi se "odala počast poznatom i povijesno iznimno važnom hrvatskom znanstveniku, rođenom u Dubrovniku"

Posle Tesle, Andrića, Đokovića, Hrvati otimaju i Ruđera Boškovića! Tvrde da je najpoznatiji hrvatski naučnik
rudjer-boskovic-vlaho-bukovac - Copyright Narodni muzej Srbije

Vest da vlast u Dubrovniku namerava da aerodrom Čilipi ponese ime poznatog srpskog astronoma Ruđera Boškovića, jednog od 100 najznamenitijih Srba svih vremena, izazvala je oštre reakcije u javnosti.

Kako su naveli u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, reč je o dugogodišnjoj inicijativi, kojom bi se "odala počast poznatom i povijesno iznimno važnom hrvatskom znanstveniku, rođenom u Dubrovniku".

Posle Nikole Tesle na kovanicama evra, na red je došao nov talas krađe srpskog nasleđa i krivotvorenja istorije, složni su stručnjaci. 

Dokle? Očigledno dokle i koliko žele, jer ovo nije prvi put, ali na nadležnim institucijama je da ovo osude, smatra  Miodrag Linta, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu.

 

- Ovo je posledica toga što se Hrvatska nije suočila sa svojom genocidnom i zločinačkom prošlošću. Kod njih vlada atmosfera mržnje prema svemu što je srpsko, ali sa druge strane imaju tendenciju da krivotvore istoriju, da otimaju srpske naučnike i pretvaraju ih u Hrvate - rekao je Linta.

Sa ovim stavom saglasan je i predsednik Udruženja "Veritas" Savo Štrbac, podsećajući sada prisvajaju i one čije su familije ubijali.

Čime se oni služe govori i činjenica da su pobili Teslinu familiju, a onda ga pre nekoliko godina veličali kao svoju istorijsku ličnost i pripisivali ga svojoj istoriji - navodi Štrbac.

Kako Hrvati falsifikuju istoriju?

Pre Ruđera Boškovića prisvojili su i Ivu Andrića i Nikolu Teslu, velikane koji su celog života deklarisali kao Srbi i koji jesu Srbi.

Ko je bio Ruđer Bošković?

Ruđer Bošković je bio matematičar i astronom, rođen je u Dubrovniku i jedan je od najznačajnijih naučnika svog vremena.

Rođen je kao sedmo dete trgovca Nikole Boškovića, Srbina iz Orahovog Dola kod Trebinja u Hercegovini i majke Pavle italijanskog porekla, iz porodice Bara Batere, poznatog dubrovačkog pesnika.

Po njemu se u Srbiji zove jedna škola, ali i poznato Astronomsko društvo "Ruđer Bošković", jedno od najstarijih astronomskih društava u Evropi.

Banalno objašnjenje imali su i pri pokušaju da objasne svetu kako je i proslavljeni teniser Novak Đoković "njihov" i to usvajanjem posebnog skaradnog zakona.

Predlog zakonskog propisa kojim bi se od Srbije "oteo" Đoković došao je kao odgovor Zagreba na novi srpski Zakon o kulturnom nasleđu, kojim se štite umetnička dela Srba katolika iz Dubrovnika.

- Novak je staro hrvatsko ime, a Đokovićevi deda i baba su iz Vinkovaca - objasnio je tada Ranko Matasović, profesor na Odseku za lingvistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike