DIK odbio listu Crnogorske građanske akcije pred parlamentarne izbore 11. juna

22.05.2023

08:32

0

DIK ima rok da objavi zbirnu izbornu listu do 26. maja, do ponoći. Komisija je u nedelju odbila i listu "La casa de papel"

DIK odbio listu Crnogorske građanske akcije pred parlamentarne izbore 11. juna
Morača - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Državna izborna komisija (DIK) odbila je listu Crnogorske građanske akcije, koja, nakon što je vraćena na doradu, nije ispravila nedostatke, tako da je do sada proglašeno 15 lista za prevremene parlamentarne izbore 11. juna.

Listi Crnogorsku građanske akcije, koja nosi naziv "Istinom do boljeg društva", prvobitno su nedostajale 33 izjave o prihvatanju kandidature i 1.324 potpisa podrške građana. Nakon dopune, falilo im je 35 potpisa. DIK-u je podneto 17 lista, a proglašeno je 15.

DIK ima rok da objavi zbirnu izbornu listu do 26. maja, do ponoći. Komisija je u nedelju odbila i listu "La casa de papel", koja, nakon što je vraćena na doradu, nije ispravila nedostatke, prenose Vijesti.

Proglašene su liste "Narodne koalicije", Socijaldemokratske partije (SDP), "Mi možemo", Pokreta za promjene (PzP), Narodnog pokreta "Pravda za sve", koalicije okupljene oko Demokratske partije socijalista (DPS), koalicije Demokrata i Građanskog pokreta (GP) URA, lista Bošnjačke stranke (BS) i lista Hrvatske građanske inicijative (HGI).

Proglašene su i liste Pokreta Evropa sad (PES), koalicije "Za budućnost Crne Gore" (ZBCG) koju čine Nova, DNP i Radnička partija, saveza Socijalističke narodne partije (SNP) i Demosa, te liste Albanskog foruma, Albanske alijanse i Preokreta.

Odluku o raspisivanju prevremenih parlamentarnih izbora za 11.jun doneo je bivši predsednik Crne Gore Milo Đukanović 17. marta, dva dana pre prvog kruga predsedničkih izbora, a dan ranije doneo je i Ukaz o raspuštanju Skupštine Crne Gore. Crna Gora je u martu i početkom aprila ove godine imala dva kruga predsedničkih izbora, kada je za novog predsednika Crne Gore izabran Jakov Milatović. 

 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike