Region pod vodom: U Sloveniji još jedna besana noć za vatrogasce, pokrenula se nova klizišta! U Sisku popustio nasip na Savi

18.05.2023

08:13 >> 11:36

0

Autor: J. S. J.

Zbog izlivanja vodotokova obustavljen je saobraćaj na pojedinim putevima

Region pod vodom: U Sloveniji još jedna besana noć za vatrogasce, pokrenula se nova klizišta! U Sisku popustio nasip na Savi
Copyright 24sedam/I.P.

Nevreme je pogodilo čitav region. Već dva dana građani pojedinih delova BiH i Hrvatske muku muče, a sinoć je i u pojedinim mestima u Srbiji pala ogromna količina kiše koja je izazvala poplave.

Vatrogasci u Celju, Mariboru, Murskoj Soboti i Ptuju i tokom noći otklanjali su posledice obilnih padavina koje su ptroteklih dana zahvatile Sloveniju.

Vatrogasci su ispumpavali vodu iz podrumskih prostorija stambenih i drugih objekata, čistili propuste, uklanjali oboreno drveće i postavljali vreće sa peskom.

Pokrenulo se još 16 klizišta, a najviše ih je u severoistočnom delu Slovenije, prenosi Delo.

U otklanjanju posledica obilnih padavina pomaže i više od 100 pripadnika slovenačke vojske.

Zbog izlivanja vodotokova obustavljen je saobraćaj na pojedinim putevima.

Vrhunac vodenog talasa u Karlovcu,Korana izjednačila rekord,kritično kod Petrinje

I u Hrvatskoj su poplave.

Kroz Karlovac je noćas prošao veliki vodeni talas, a vodostaj Korane je dostigao rekordan nivo od 852 centimetra. Zaustavljen je rast Une u Hrvatskoj Kostajnici, nakon što je juče poplavljen centar grada, prenosi portal Index.

Reka Zrmanja u Obrovcu se povlači nakon što je u ponedeljak ujutro vodostaj dostigao rekordna 302 centimetra, što je čak 39 centimetra iznad do sada najvišeg vodostaja Zrmanje izmerenog u tom gradu. Situacija je teška i u Petrinji.

Korana je u Karlovcu u ponoć izjednačila istorijski rekord iz 2015. godine od 852 centimetra, koji se zadržao celu noć. Vodostaj Kupe je noćas oscilirao, ali se ipak smanjio u odnosu na sinoć, kada je izmjereno 499 centimetara. U šest sati je izmeren vodostaj od 489 centimetara

U Sisku popustio savski nasip

žU Sisku je tokom prepodneva popustio savski nasip i između ostalog poplavio Udruženje za terapijsko jahanje (KAS) u tom gradu.

Sve nam je uništeno. Voda nam je ušla u sve prostorije. Trenutno radimo na premeštaju pet terapijskih konja u obližnja sela. Situacija je jako teška- rekla je Alenka Berendika, predsednica Udruženja KAS.

Voda je prvo počela da prodire ispod nasipa, a nakon nekog vremena nasip je popustio. Hrvatske vode hitno saniraju puknuti deo nasipa na kojem se već duže vreme izvode radovi sanacije, preneo je portal Sisakinfo. (Kraj) zn/

 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike