Advokati se žalili na rešenje o pritvoru: Izmišljena kumovska veza sa Ojdanićem, ne postoji ni jedan dokaz protiv Mila Božovića

15.04.2023

14:37

0

Branioci uhapšenog predsednika Opštine Budva, u žalbi na odluku sudije Goran Šćepanovića istakli su da Božović ne poznaje Zvicera i Milovića

Advokati se žalili na rešenje o pritvoru: Izmišljena kumovska veza sa Ojdanićem, ne postoji ni jedan dokaz protiv Mila Božovića
Miroje Jovanović i Milo Božović - Copyright Ilustracija/Printscreen/Youtube

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tražilo je da Milo Božović bude u pritvoru, jer bi, ako ostane na slobodi, mogao pronaći odbeglog šefa kavačkog kriminalnog klana Radoja Zvicera i policajca – begunca Ljuba Milovića i uticao na njih da daju iskaz u njegovu korist.

To, između ostalog piše u spisima SDT-a i rešenju kojim je Viši sud poslao Božovića u Istražni zatvor.

Printscreen/Facebook/RTCG
 

Branioci uhapšenog predsednika Opštine Budva, u žalbi na odluku sudije Goran Šćepanovića istakli su da Božović ne poznaje Zvicera i Milovića.

- I da je životno nemoguće da ih pronađe, jer ni SDT, ni drugi državni organi nisu u stanju da im uđu u trag - piše u žalbi advokata Miroja Jovanovića i Danila Mićovića.

Božovića SDT tereti da je postao član organizacije koju su formirali okrivljeni Mileta Ojdanić i odbegli policajac Milović, a čiji članovi su i Ivan Stamatović, Nebojša Bugarin, Marko Novaković, Božidar Jabučanin, Miloš Mišurović, Aleksandar Keković, Dražen Milović, Filip Zindović i Ivan Nikolić, koji su u bekstvu…

U spisima se navodi i da je Božović “u kumovskim odnosima sa Ojdanićem”, a sud je ocenio i da je upravo njemu, preko kriptovane telefonske aplikacije, u februaru 2021. godine poslao poruku: „Mi smo van sistema“, a potom i „Zabole nas mi smo kriminalci“.

Branioci ističu da Božović ne poznaje okrivljene, da Ojdanića zna, ali da nisu u toj vrsti odnosa:

- Odnosno nisu kumovi – ni kršteni, ni venčani, niti na bilo koji način.

Istakli su i da “uličarski” ton navedene prepiske ne ukazuje na Božovića već na neko lice potpuno drugog ponašanja i društvenog ugleda.

skupstina.me
 

- Evidentno da SDT nema precizna saznanja čija je sporna komunikacija, ali okrivljenog Božovića nije, niti može biti - napisali su advokati.

U odluci, sudija Goran Šćepanović, pozvao se na službenu zabelešku Uprave policije od 12. aprila, u kojoj policajci tvrde da je Božović koristio Sky ECC nalog, sa pinom 8E73A7.

Advokati, međutim, navode da se to nigde ne navodi u Naredbi o sprovođenju istrage.

- Kako je moguće da se u Naredbi za proširenje istrage uopšte ne tvrdi da je Milo Božović korisnik sporne aplikacije, navedenog pina, dok se u pobijanom rešenju ovo ne navodi - piše u žalbi advokata.

Oni dodaju i da se u Naredbi uopšte ne pominje službena zabeleška na koju se poziva Viši sud, a da sudija ni slovom ne navodi kao dokaze ono što SDT citira u svom dokumentu.

- Naredba ne pominje ni Z od Zabeleške, pa se onda postavlja pitanje – od čega se brani u ovoj pritvorskoj stvari nevino okrivljeni Božović - piše u žalbi.

Advokati su napisali i da su određivanjem pritvora Božoviću prekršena brojna prava.

- Da bi pritvor ili zadržavanje uopšte bilo određeno, pored ostalih uslova, potrebno je da postoji osnovana sumnja da je konkretno lice izvršilo konkretno krivično delo koje mu se optužnicom stavlja na teret. Dakle, materijalno pravni osnov, koji je neophodno da postoji kod svakog određivanja pritvora, pa i u konkretnom slučaju. U konkretnom slučaju ga nema, odnosno iz onoga što nam je prezentovao nije jasno kako je sud došao do zaključka, da u konkretnom slučaju postoji osnovana sumnja da je Milo Božović izvršio krivična dela koja mu se naredbom o proširenju istrage stavljaju na teret - piše u žalbi.

Printscreen/Youtube/Нова српска демократија
 

Advokati ističu i da Božović nije koristio Sky aplikaciju.

- Opet ponavljamo, imamo potrebu da se ovo navede iako se ovo ne može odnositi na gospodina Božovića u kontekstu činjenice – da nema ni dokaza ni traga da je bilo koju od ovih aplikacija koristio - piše u žalbi.

Branioci uhapšenog predsednika Opštine Budva tvrde da u navodnim međusobnim komunikacijama okrivljenih članova kriminalne grupe Ljuba Milovića i Milete Ojdanića, nigde nema Mila Božovića.

- Fizičkih kontakata sa njima nema, drugih komunikacija između Božovića i ovih lica nema, materijalnih dokaza u tom smislu nema, odnosno nema apsolutno nikakve veze sa tim osobama. Postavlja se pitanje, ko je i šta predstavlja Milo Božović u hijerarhiji i ustrojstvu te navodne kriminalne organizacije. Apsolutno ništa, jer joj ne može ni pripadati, jer on te ljude apsolutno ne poznaje, niti o tome postoji bilo kakav trag, a kamoli dokaz - piše u žalbi Božovićevih branilaca.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike