Oprez i za roditelje i za vozače! Pretrčavanje ulice na crveno – novi TikTok izazov u Srbiji

25.09.2022

19:00

0

Autor: 24sedam

Klinci stoje kraj pešačkog prelaza koji je regulisan semaforom dok traje zeleno, a tek kada se uključi crveno svetlo, oni istrčavaju na ulicu, ispred kola koja kreću, da je pretrče

Oprez i za roditelje i za vozače! Pretrčavanje ulice na crveno – novi TikTok izazov u Srbiji
Ilustracija - Copyright Pixabay

Učenici osnovnih škola u Srbiji imaju novi izazov – nakon što se na pešačkom prelazu upali crveno svetlo za pešake, a zeleno za vozače, izleću na ulicu i brzo je pretrčavaju.

Na ovaj nerazuman i opasan izazov, koji se navodno širi preko društvene mreže Tiktok, upozorili su korisnici Tvitera i objasnili da je izazov takav da klinci stoje kraj pešačkog prelaza koji je regulisan semaforom dok traje zeleno, a tek kada se uključi crveno svetlo, oni istrčavaju na ulicu, ispred kola koja kreću, da je pretrče.

- Tokom žutog (vozačkog), oba su crvena (i pešačko i vozačko), oni sačekaju da vozačko žuto prođe, pa kad je njima crveno, a vozačima zeleno, istrčavaju. Nije novo, rade to već nekoliko meseci. Imaju i foru da se sakriju između parkiranih kola i da ispadnu na kolovoz. Oteraće nekoga na robiju  - napominju Tviteraši.

Brankica Stanojević, dečji psiholog, kaže da je to što deca školskog uzrasta rade izuzetno opasno.

Pixabay
 

- To je ta loša strana društvenih mreža, deca tog uzrasta su nedovoljno kritična, povodljiva, podležu lako pritisku grupe i sve to rade. To neko vrlo vešto koristi i to je manipulacija decom. Potrebna je neka kontrola na tim društvenim mrežama. Apel roditeljima je da više rade sa svojom decom, da ih uče da grade nezavisnost, da ne podležu i da se odupru pritisku grupe, jer deca neke stvari rade kako bi bila priznata u tim nekim grupama – objašnjava Stanojevićeva.

Prof. dr Milan Vujanić, stručnjak za bezbednost saobraćaja, ističe da to što se deca na taj način dokazuju izuzetno opasno.

- Bilo je toga i ranije. Deca se takmiče ko će pre da izleti na pešački i da pretrči ulicu, a to sve može imati epilog s teškim posledicama. Oni pokušavaju da pokažu među sobom ko je hrabriji, svesno ulaze u opasnu situaciju kako bi se dokazali. Dete koje to radi može pogrešno da proceni brzinu kretanja automobila, isto tako se može desiti da vozač ne odreaguje kako treba i sve to može biti strašno s teškim posledicama - napominje Vujanić.

Kako funkcioniše ovaj izazov:

- Dece stoje na pešačkom prelazu

- Ne prelaze ulicu dok je zeleno svetlo na semaforu za njih

- Kada se upali crveno svetlo za pešake, oni istrčavaju i pretrčavaju ulicu

Oprez i za roditelje i za vozače!

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike