Dečak umro usled zaražene krvi, porodici iz Hrvatske odšteta 138.000 evra!

05.04.2023

10:03

0

Sud je utvrdio da je transfuzija bila kontiminirana bakterijom Ešerihija koli još u Hrvatskom zavodu za transfuziju i da je takav preparat isporučen Kliničkoj bolnici Zagreb.

Dečak umro usled zaražene krvi, porodici iz Hrvatske odšteta 138.000 evra!
Ilustracija - Copyright Pexels

Nakon pet godina Sud je nepravosnažno presudio da je petogodišnji dečak 2018. godine u Klinici za dečje bolesti Zagreb preminuo posle transfuzije krvi koja je bila zaražena bakterijom Ešerihija koli i porodici odredio odštetu od 138.000 evra, bez sudskih troškova i kamate.

Prema zapisniku Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku, sastavljenom nakon obdukcije, dečak je na Klinici za dečje bolesti Zagreb bio lečen od jedne vrste tumora na mozgu. Veštaci su utvrdili da je bolest lečena na uobičajeni način, kao i da je tokom lečenja jedan od terapijskih postupka bilo i davanje koncentrata trombocita, što je učinjeno i u martu 2018. godine, kada je neposredno nakon primene transfuzije nastupilo naglo i značajno pogoršanje stanja pacijenta sa smrtnim ishodom.

Sud je utvrdio da je transfuzija bila kontiminirana bakterijom Ešerihija koli još u Hrvatskom zavodu za transfuziju i da je takav preparat isporučen Kliničkoj bolnici Zagreb. Sud je utvrdio da između transfuzije konkretnog uzorka i smrti dečaka starog pet i po godina postoji s medicinskog gledišta jasna i neposredna uzročno-posledična veza.

Četveročlanoj porodici je dosuđena odšteta od milion kuna, odnnosno 138.000 evra koju mora da isplati Hrvatski zavod za transfuziju, a osim toga mora im namiriti i oko 40.000 evra, kao i kamate nastale od juna 2018. godine. A, ako presuda postane pravosnažna kamata bi mogla iznositi više od 1.5 milijuna kuna. Zavod za transfuzijsku medicinu verovatno će se žaliti na izrečenu nepravomoćnu presudu, prenela je Hina. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike