Stranke u Bugarskoj ne mogu da se dogovore oko koalicije: Izbori održani, politička kriza tek počinje?

04.04.2023

23:43

0

Autor: 24sedam

Nepoverenje između prozapadne reformske stranke PP i GERB analitičari vide kao još jednu privremenu vladu ili novo glasanje

Stranke u Bugarskoj ne mogu da se dogovore oko koalicije: Izbori održani, politička kriza tek počinje?
bugarska - Copyright AP Photo/Valentina Petrova

U danima koji su iza nas u čak sedam evropskih zemalja su se održali izbori, a Bugarska je jedna od njih. Iako su izbori gotovi, čini se da politička kriza u ovoj zemlji tek počinje, jer drugoplasirani po broju glasova isključuje mogućnost pravljenja koalicije sa pobedničkom partijom GERB.

Članica Evropske unije održala je u nedelju pete parlamentarne izbore za dve godine, ali nepoverenje između prozapadne reformske stranke PP i GERB analitičari vide kao još jednu privremenu vladu ili novo glasanje.

- Nacionalni savet stranke odlučio je da neće podržati vladu političke partije GERB - rekao je kopredsednik PP-a Asen Vasilev i dodao da će predstavnici te partije ići na razgovore sa svim parlamentarnim strankama.

Kriza u Bugarskoj, izazvana, kako navodi Rojters, uglavnom ličnim animozitetom među liderima dva glavna bloka, već je primorala zemlju da odloži očekivani datum za usvajanje evra, a tek treba da odobri nacrt budžeta za 2023.

Preliminarni rezultati izbora pokazuju da je GERB pobedio sa 26,5 odsto glasova, dok je PP dobio 24,6. Nacionalistička partija Preporod, koja je simpatična ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i protivi se pridruživanju Bugarske evru, zauzela je treće mesto na izborima u nedelju sa 14,2 odsto, što je nekoliko procenata više u odnosu na prethodno glasanje prošlog oktobra, dodaje Rojters.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike