Orkanski vetar u Hrvatskoj prouzrokovao buru na Jadranu: Duvalo je brzinom od preko 150 kilometara na sat (FOTO)

04.04.2023

13:00

0

Snažan vetar prouzrokovao je i oštećenja na brojnim objektima na ostrvu, uključujući krovove kuća, zgrade i druge strukture

Orkanski vetar u Hrvatskoj prouzrokovao buru na Jadranu: Duvalo je brzinom od preko 150 kilometara na sat (FOTO)
Bura na Jadranu - Copyright Profimedia

Poslednjih dana jadranska obala Hrvatske bila je izložena snažnim orkanskim udarima vetra koji su prouzrokovali brojne probleme i oštetili objekte na obali. Na nekim mestima, brzina vetra dostizala je čak 150 kilometara na sat.

U subotu, 2. aprila, na ostrvu Krku zabeležen je najjači udar vetra u poslednjih nekoliko godina. Prema podacima meteorološke stanice, brzina vetra dostigla je 168 kilometara na sat. 

U tom trenutku, ostrvo je bilo praktično blokirano za sve vidove saobraćaja, a mnogi turisti koji su tamo boravili ostali su praktično zarobljeni u svojim smeštajima.

 

 

Snažan vetar prouzrokovao je i oštećenja na brojnim objektima na ostrvu, uključujući krovove kuća, zgrade i druge strukture.

Slična situacija zabeležena je i u drugim delovima jadranske obale. U Istri, vetar je oštetio neke od najpoznatijih turističkih destinacija, uključujući Pulu i Rovinj. U Dubrovniku, vetrovi su bili toliko snažni da su prevrnuli brodove u luci, a nekoliko zgrada je takođe pretrpelo štetu.

Vlasti su pozvale građane da budu oprezni i da se pridržavaju saveta o tome kako se ponašati u slučaju ovakvih vremenskih nepogoda. Turisti su takođe pozvani da budu strpljivi i da se ne izlažu nepotrebnim rizicima.

Iako su vremenske prilike sada stabilnije, vlasti i dalje pozivaju građane da budu oprezni i da se ne izlažu riziku dok se ne bude potpuno sigurno da je opasnost prošla.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike