Izbori za veća nacionalnih manjina u Hrvatskoj 7. maja, od ponoći podnošenje lista

04.04.2023

10:10

0

Članovi veća i predstavnici nacionalnih manjina biraju se neposredno tajnim glasanjem na četiri godine

Izbori za veća nacionalnih manjina u Hrvatskoj 7. maja, od ponoći podnošenje lista
Zagreb - Copyright Pixabay

U Hrvatskoj će u nedelju, 7. maja, biti održani šesti po redu izbori za veća i predstavnike nacionalnih manjina, koje je raspisala vlada u 282 jedinice – u svim županijama i Gradu Zagrebu, u 84 grada i 177 opština, a rok za podnošenje lista kandidata počinje od ponoći do ponoći 15. aprila.

Manjinska veća mogu birati pripadnici 14 manjina (albanske, bošnjačke, crnogorske, češke, mađarske, makedonske, nemačke, romske, rusinske, slovačke, slovenske, srpske, italijanske i ukrajinska), predstavnike njih 19, uz navedene manjine i pripadnici bugarske, poljske, ruske, turske i jevrejske manjine.

Predstavnici nacionalnih manjina biraju se na četiri godine u županijama, gradovima i opštinama u kojima pripadnici pojedine manjine čine najmanje 1.5 posto stanovništva, u gradovima i općinama u kojima živi više od 200, kao i u županijama u kojima živi više od 500 pripadnika neke manjine.

Članovi veća i predstavnici nacionalnih manjina biraju se neposredno tajnim glasanjem na četiri godine. 

Prema vladinoj odluci, prve nedelje u maju biraće se 451 manjinsko veće i 141 predstavnik, što je 64 veća i tri predstavnika manje u odnosu na 2019. godinu kada ih se biralo 515, odnosno 144.
Kako piše Hina, iako nema zvaničnog objašnjenja za to, nezvanično je to posledica pada broja stanovnika, pa i pripadnika nacionalnih manjina, koje je pokazao popis stanovništva iz 2021. Najviše veća i predstavnika biraće pripadnici srpske manjine (224), zatim bošnjačke (62), romske i albanske (po 51), mađarske (38), italijanske (36) i slovenačke manjine (35).

Agencija podseća da je odaziv birača na manjinske izbore pre četiri godine bio je slab, svoje je pravo iskoristilo desetak posto od oko 250.000 birača. Neke manjine su, poput romske i mađarske, imale dobar odziv.

Zadatak veća i predstavnika nacionalnih manjina je zalaganje za bolji status i učešće u javnom životu, kao i u upravljanju lokalnim poslovima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike