Ivo Medić nakon smrti ostavio 659.000 evra kako bi njegovo selo oživelo: "Bio je dete siroče, koje je odraslo bez roditelja, gladno"

25.03.2023

20:12

0

Autor: M. Vu.

Priča o kreševskom dobrotvoru Ivi Mediću, koji je svome selu Vranci ostavio bogatstvo, dobija svoj epilog

Ivo Medić nakon smrti ostavio 659.000 evra kako bi njegovo selo oživelo: "Bio je dete siroče, koje je odraslo bez roditelja, gladno"
Copyright Foto:Printskrin/Jutjub

Priča o kreševskom dobrotvoru Ivi Mediću, koji je svome selu Vranci ostavio bogatstvo dobija svoj epilog.

Načelnik Kreševa, naselja u Bosni i Hercegovini Renato Pejak za sutra je najavio izlazak mašina koje će u narednim mesecima izgraditi kolektor, te prošiti i asfaltirati puteve do ovog sela. Novac, kojeg je Medić oporukom ostavio opštini, biće dovoljan da sve što je zamislio bude izgrađeno.

Prvu pločicu zahvalnicu Ivo Medić u Vrancima je dobio pre tačno 20 godina. Tada je sproveo prvu rasvetu u neko kreševsko selo. Postoji anegdota, kako su se meštani jedne večeri vraćali iz kafane, i ništa se nije videlo. Medić je tada obećao da će sprovesti rasvetu i uskoro je stigla.

- Svi imaju neku anegdotu sa njim, svi će ga rado spomenuti i svi ćemo se možda i nasmejati, ali Ivo je stvarno bio plementi čovek - rekao je Ivica Kresić, meštanin sela Vranci - piše Centralna.ba.

Čovek, koji je sa dvojicom braće, kao dečak, ostao bez roditelja, odrastao je u siromaštvu, a novac je zaradio kao majstor u Nemačkoj. Proizvodio je precizne hirurške instrumente.

- Veliki je majstor bio, i priznat i ovde u čeliku kada je radio, imao je prvog "fiću" u opštini Kreševo. Zamislite sada, dete, siroče, koje je odraslo, bez roditelja, gladno, da ostvari nekakav svoj napredak i kao čovek i kao građanin - rekao je Kresić.

Prvi je, i verovatno jedini koji je svoje bogatstvo ostavio opštini, tj. njegovom selu Vranci u kome danas živi 20-ak mještana.

Foto:Printskrin/Jutjub
 

- To je 659.000 evra, odnosno milion i 288.000 KM, od pokojnog Ive Medića, gde je jasno pokojnik u svojoj oporuci naglasio da za svoje selo želi uraditi kolektor, druga je želja proširenje saobraćajnice koja vodi do sela i treća je asfaltiranje od Kreševa do Vranaca novim asfaltom u celosti - rekao je Renato Pejak, načelnik Kreševa.

Prve mašine na terenu će biti već sutra, najavljuje načelnik, a ove godine bi radovi trebali biti završeni. Ovakav posao Kreševo, opština sa manje od 5.000 stanovnika, može planirati za desetak godina.

Bonus video:

RINA

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike