Oglasile se sirene za uzbunu u Rijeci! Specijalci zaronili do opasne mine! Evakuisano stanovništvo, stopiran saobraćaj... (FOTO/VIDEO)

19.03.2023

10:37

0

Autor: J. S. J.

Planirano je da mina plovilom bude prevežena na predviđenu lokaciju na moru u Riječkom zalivu, a potom neutralisana

Oglasile se sirene za uzbunu u Rijeci! Specijalci zaronili do opasne mine! Evakuisano stanovništvo,  stopiran saobraćaj... (FOTO/VIDEO)
Copyright Tanjug/HINA/ Miljenko Klepac

U Rijeci je nedavno pronađena protivbrodska mina iz Drugog svetskog rata, a rano jutros je oglašavanjem sirene za opasnost počela velika akcija izmeštanja i neutralizacije zaostale mine.

Planirano je da mina plovilom bude prevežena na predviđenu lokaciju na moru u Riječkom zalivu, a potom neutralisana. Tako je bar najavljeno iz Štaba civilne zaštite Grada Rijeke.

Uoči akcije sprovedena je potpuna evakuacija građana zbog sigurnosti. U subotu je iz zgrada u zoni neposredne potencijalne opasnosti evakuisano oko 500 ljudi. 

Obustavljen je rad svih privrednih, preduzetničkih, ugostiteljskih i ostalih delatnosti.

 

 

S parkinga  u zoni opasnosti su tokom subote premeštena parkirana vozila, s putničke obale u riječkoj luci privremeno su premeštena i sva plovila, a Riječki zaliv zatvoren je za plovidbu. Na snazi je i zabrana zone letova iznad riječke luke, što posebno važi za dronove.

Podele na zone

Područje uz riječku luku je radi sigurnosti podeljeno na "crvenu zonu" neposredne potencijalne opasnosti iz koje su evakuisani stanari i "žutu zonu".

U "crvenoj zoni" onemogućen je sav saobraćaj, pa se drumski saobraćaj odvija tzv. severnim koridorom središtem grada. Stanarima u "žutoj zoni" preporučeno je da ne borave na otvorenom, niti uz staklene površine, a ugostiteljima da tokom akcije ne planiraju rad.

Neutralizacija mine očekuje se u popodnevnim satima, a završetak akcije bit će obeležen sirenama prestanka opasnosti.

Mina je otkrivena tokom infrastrukturnih radova u junu. a dotad nije bila uočena jer je delom bila ukopana u muljevito morsko dno.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike