Nastavlja se skandal sa zloupotrebom potpisa u Crnoj Gori: Posle Radulovića i Danilović optužen da je falsifikovanjem došao do kandidature

09.03.2023

13:00

0

Brojni građani Crne Gore svoje su ime pronašli pored imena predsedničkog kandidata kojem nisu dali podršku

Nastavlja se skandal sa zloupotrebom potpisa u Crnoj Gori: Posle Radulovića i Danilović optužen da je falsifikovanjem došao do kandidature
Goran Danilović i Jovan Radulović Jodžir - Copyright PrintscreenYouTubeRTCG - Zvanični kanal/Instagram/jodziir

Samo nekoliko sati nakon što je Državna izborna komisija (DIK) aktivirala aplikaciju za proveru potpisa podrške birača predsedničkim kandidatima, brojni građani svoje su ime pronašli pored imena kandidata kojem nisu dali podršku. Oni o zloupotrebi podataka pišu na društvenim mrežama ali i govore u medijima. Ovo je sada slučaj za tužilaštvo, a hoće li se oni zaista i pozabaviti ovim problemom, pitanje je, s obzirom na to da nisu završeni ni postupci koji su pokrenuti 2018. godine, kada su održani prethodni predsednički izbori.

Na primer, podaci novinarke Violete Rovčanin zloupotrebljeni su od strane predsedničkog kandidata Jovana Radulovića Jodžira.

YouTube
Jovan Radulović Jodžir

- Nikad nisam dala potpis nijednom kandidatu i bila sam zaista iznenađena kada sam ukucala svoj matični broj i broj lične karte i videla da sam "dala podršku" Jovanu Raduloviću. Malo je reći da se radi o klasičnoj zloupotrebi ličnih podataka. Ukoliko je neko sada i na ovaj način iskoristio podatke, pitanje je šta će se desiti sutra. Za šta će nam sutra matični brojevi biti iskorišćeni? Naravno, ja nisam izolovani slučaj. Možete videti i na društvenim mrežama koliko se ljudi požalilo na isti problem - navela je Rovčanin, piše Dan.

Ona je samo jedna od mnogih kojima se desila slična situacija. Nedavno je građanski aktivista Demir Hodžić istakao da su njegovi podaci, kao i podaci određenog broja građana koje poznaje, zloupotrebljeni.

- Naši podaci su zloupotrebljeni za različite kandidate za predsjednika. Moji podaci i potpis su zloupotrebljeni, krivotvoreni za kandidata pod imenom Jovan Radulović. Odlučio sam da pokrenem tužbu. Čekam odgovor advokata koje sam kontaktirao. Takođe očekujem da će se javiti pojedinci, organizacije koje će pružiti pravnu pomoć meni i građanima koji su mi se javili - naveo je Hodžić.

On dodaje da mu se neprestano javlja veliki broj građana, koji smatraju da treba da se pokrenu protesti i konačno se izbore za kvalitetan izborni, pravni sistem koji će biti u korist građana a ne partija i nekih interesnih kriminalnih grupacija.

Jancer: Nisam dao podršku Daniloviću

Pored Hodžića na zloupotrebu svojih ličnih podataka požalio se i reprezentativac Crne Gore u džudou Marko Jancer. Kako piše Borba, on je na svom fejsbuk profilu naveo da su njegovi lični podaci i potpis falsifikovani, i da aplikacija koju je Državna izborna komisija pustila u rad, pokazuje da je svoj potpis dao predsedničkom kandidatu Goranu Daniloviću, što reprezentativac Crne Gore odlučno negira.

- Nisam dao nikakav potpis podrške za Gorana Danilovića. Stvarno ne mogu da verujem da se neko bavi falsifikovanjem potpisa da bi se kandidovao na izborima - kazao je Jancer.

Printscreen / Youtube
Goran Danilović

On je najavio podnošenje eventualne tužbe, i dodaje da nikada u životu ne bi podržao nekoga ko je sklon ovakvim stvarima

- Ovo je za mene krivično delo i razmisliću da podnesem prijavu jer ne želim da neko zloupotrebljava moje lične podatke. Pogotovo nikada u životu ne bih podržao za predsedničkog kandidata onoga koji je sklon ovakvim stvarima - kazao je reprezentativac Crne Gore.

Jancer poručuje, da „ako nekome fali potpisa i nema glasova, ne treba ni da se kandiduje. To je bruka za njega i njegovu šibicarsku kampanju.“

Mugoša: Građani se javljaju da im je zloupotrebljen potpis

Predsjednik DIK-a Nikola Mugoša istakao je da se nakon puštanja u rad aplikacije za proveru potpisa podrške kandidatima za predsednika Crne Gore, Državnoj izbornoj komisiji javilo više birača koji su ih obavestili da je njihov potpis podrške zloupotrebljen.

- DIK je prilikom provere potpisa cenio da li se na propisanim obrascima potpisa podrške kandidatima nalaze svi propisani elementi, to jeste ime i prezime, datum rođenja, jedinstveni matični broj, broj lične karte ili pasoša i potpis – naveo je Mugoša.

Mugoša ističe da je iz DIK-a pre aktiviranja aplikacije pojašnjeno da se prilikom provere ne može ceniti autentičnost potpisa, budući da ova radnja može biti predmet grafoloških tumačenja, što nije u njihovoj nadležnost.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike